Ve vládním letadle se střílelo! Na palubě byl Babiš!

Andrej Babiš v letadle

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. května 2019 15:38 | Aktualizováno: 29. května 2019 16:19

Člen policejní ochranky premiéra Andreje Babiše (ANO) pravděpodobně nedopatřením vystřelil na palubě armádního letadla, které předsedu vlády s doprovodem vezlo z úterního neformálního summitu v Bruselu. Letadlo nebylo vážně poškozeno a vrátilo se zpět do České republiky. Nikomu na palubě se nic nestalo. Případ nyní vyšetřuje Vojenská policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). ČTK to dnes řekly mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková a mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Na případ upozornila Česká televize.

"Došlo k výstřelu ze služební zbraně příslušníka policie, tento výstřel byl s největší pravděpodobností nechtěný, nicméně okolnosti tohoto jednání budeme zjišťovat," uvedla Nguyenová.

Incident se stal na letišti v Bruselu. Letoun byl podle Dvořákové na místě zkontrolován, zda je schopen letu. "Nedošlo k žádnému vážnému poškození," poznamenala. Nyní podle ní incident kromě GIBS řeší i Vojenská policie.

Premiérovi ani nikomu jinému z celkem 22 lidí na palubě se nic nestalo, uvedl server Aktuálně.cz s odkazem na svého zpravodaje, který situaci viděl. Policista z ochranné služby podle všeho nešťastnou náhodou vystřelil krátce poté, co premiér do letadla nastoupil a stroj se chystal k odletu. Výstřel vyšel ze služební zbraně v okamžiku, kdy podle předpisů svou zbraň vybíjel a chtěl ji předat posádce letadla.

"Podle původních informací, které cestujícím podal kapitál letadla, byl stroj neschopný odletu zpět do Prahy. Babiš tedy měl počkat na okamžik, kdy do Bruselu přiletí náhradní letoun z Prahy, což mělo trvat minimálně šest hodin. Jinou variantou bylo, že poletí až ráno pravidelnou linkou Českých aerolinií," uvedl server. Nakonec po zhruba hodině čekání ale kapitán po prozkoumání škod, které výstřel způsobil, cestující informoval, že stroj je schopný letu. "Kulku jsme našli. Nijak nepoškodila trup letadla," sdělil kapitán. 

Náboj se prý nakonec podařilo najít - byl zavrtaný ve vozíku s občerstvením. Výstřel letadlo nijak poškodil.

„Včera, okolo půlnoci před odletem do Prahy, došlo v Bruselu na palubě vládního speciálu premiéra k výstřelu ze zbraně jednoho člena ochranky. Jde o vážný incident, který minimálně ukazuje na to, že policisté, kteří hlídají předsedu vlády, neumí zacházet se zbraněmi,“ okomentoval incident generál v záloze a bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Podobná věc se stala v červnu 1994, kdy jeden z členů ochranky tehdejšího ministra obrany Antonína Baudyše při letu do Švédska prostřelil podlahu letounu Tu-154 a zasáhl nádrž.

Benzin tehdy zaplavil zavazadlový prostor, havárii na letišti likvidovaly dva hasičské sbory.

Témata: Andrej Babiš letectví Letadla střelba