MS v hokeji 2019: Češi opět bodovali! Norsko roznesli na kopytech 7:2!

Čeští hokejisté na MS 2019

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. května 2019 23:02

Po velmi úspěšném vstupu do letošního světového šampionátu Bratislavě, když v pátek čeští hokejisté porazili 5:2 obhájce titulu ze Švédska, se nyní parta vedená koučem Milošem Říhou utká s dalším severským soupeřem, tentokráte s Norskem.

Na rozdíl od pátečního zápasu nyní na led nastoupí národní tým i se čtvrtou formací, jelikož byl na soupisku zapsán i Hynek Zohorna. Vzhledem ke šťastným rodinným událostem gólmana Patrika Bartošáka se na rozdíl od včerejška v brance nyní představí Šimon Hrubec. Hned po třech minutách hry se v útočném pásmu rozhodl vystřelit Hronek a otevřel skóre zápasu a Češi vedou 1:0. V první třetině pak Hronek přidal i gól na 2:0. Norům se zásluhou Lindströma podařilo snížit, když využili přesilovku. Pak měli Norové druhou, během ní se ale naopak dokázali trefit,konkrétně Frolík a Češi vedou 3:1. Frolík pak ve druhé třetině zvýšil na 4:1 při přesilové hře. A ve druhé třetině česká dominance pokračovala, na 5:1 zvyšoval Řepík. Na začátku třetí třetiny sice Norové snížili, ale hned na to se Ruttovi zvýšit na 6:2. Další český gól pak vstřelil Kubalík. Výsledkem 7:2 taky zápas skončil.

Vedle gólmana Šimona Hrubce je pak v české sestavě oproti pátečnímu duelu ještě jedna změna. Jakub Vrána byl za svůj skvělý páteční výkon odměnen posunem do druhé řady k Palátovi a Chytilovi. Jaškin se tak objevuje ve čtvrtém útoku s bratry Zohornovými. A právě Vrána se dostal do první příležitosti, když projel středním pásmem a následně vypálil. Gólman Haukeland akle zasáhnul. Zatím jsou Češi víc u puku a Norové zatím pouze vyhazují. Poté, co se Voráček dostal po třech minutách hry ke kotouč, se puk dostal k Hronkovi, ten vypálil a Češi vedou 1:0. Po gólu měli Češi další příležitosti, přečíslení Chytila se spoluhráčem, Kubalík pro změnu trefil Haukelanda, stejně tak se do zakončení dostal po Voráčkově nabídce Kubalík. Na druhé straně zase Lindström tečoval mimo Martinsenovu střelu a po dalších českých šancí sepak druhou trefu při dal opět Hronek, 2:0. Během následného Kristiansenova vyloučení měl příležitost Simon, ale na gólmana Norů nevyzrál, od modré pak pálil neúspěšně i Rutta. Poté byl vyloučen za podražení Palát. Během oslabení vypálil od modré Lindström a snížil na 2:1. Trettenese Hrubec vychytal i přes zakrytý výhled, za chvíli Gudas tvrdě srazil u mantinelu v rohu našeho obranného pásma Olsena, se kterým to nevypadalo dobře a byl odnesen zdravotníkem a český obránce byl vyloučen za faul kolenem. Hrubec v další nebezpečné přesilovce vyrazil skvěle střelu Martinsena. V oslabení dostal ke střele Frolík, jenž se dostal do útočného pásma až z toho obranného a zvýšil na  3:1. Následné norské příležitosti gólmana Hrubce nerozhodila a poté tečoval na druhé straně Simonovu střelu Palát do Haukelanda, neuspěl ani Řepík, ani Chytil se svous třelou z pravého kruhu. První třetina končila za potlesku českých fanoušků vestoje.

První přerušení ve druhé třetině bylo po Voráčkově střele ke bližšíš tyči, kterou Haukeland chytil, ještě před tím zahrozil Frolík z pravého kruhu, jeho střela ale byla ztečovaná mimo. Následně byl u mantinelu za norskou brankou tvrdě atakován Chytil a jen těžce se zvedal šel s bolestivou grimasou na střídačku. Za krátko byli Norové vyloučeni za mnoho hráčů na ledě. V přesilovce měl nejprve Voráček šanci, když trefil spojnici tyče a břevna, zanedlouho ale poslal Voráček před branku, kde byl Frolík a ten svým druhým gólem zvýšil na 4:1! Diváci v hale se českým výkonem baví. Nyní se Norové zatáhli a dvě minuty byl puk na českých hokejkách, žádnou zásadní příležitost jsme si ale během této pasáže nevyrobili, kromě nahození Hynka Zohorny od modré směrem k brance. Po delší odmlce český tým střílel zásluhou Vrány po jeho vyjetí si na střed. Nyní si české mužstvo hraje s tím norským jako kočka s myší, dlouhou dobu byli v jejich útočném pásmu, ovšem proti střeleTomáše Zohorny zakročil Haukeland.

Po delší době si pak sáhl na puk i Hrubec. Ten musel za chvíli zakočit podruhé proti Martinsenovi, jennž se ke kotouči dostal po chybě v rozehrávce. Na druhé straně po Voráčkově přihrávce vypálil Gudas. Následně svým třiadvacátým gólem v národním týmu zvýšil Michal Řepík na 5:1, jeho dělovka byla ještě tečována bránícím hráčem. Poté pozornost Hrubce vyzkoušel Trettens svým projektilem, následovala norská přesilovka po vyloučení Moravčíka, během které se zprvu Norům moc nedařilo, pak ale Hrubec svým pravým betonem skvěle zasáhl proti nebezpečné Lindstromově střele. Druhá třetina končí i za přítomnosti Jaromíra Jágra v hledišti, jehož jméno skandoval celý stadion.

Do třetí třetiny nastoupilo Norsko s gólmanem Holmem. Olimbovo nahození od modré nejprve tečoval za Hrubcova záda Olden, hned na to ale na druhé straně z pravého kruhu vypálil Rutta, jehož střelu ještě tečoval do sítě Filip Chytil, 6:2. Za chvíli pak vyskoušel Holma i Kolář. A Česko pokračuje v kanonádě dál. Do střelecké listiny se zapsal Kubalík, kterému stejně jako včera i dnes nahrál Kovář, 7:2. Následně byl v obrovské příležitosti Simon, proti Holmovi ovšem neuspěl. Při rozehrávce za českou brankou atakoval Lesund gólmana Hrubce, kterého se pak zastal bijec Gudas. Ten nakonec šel společně s Lesundem na trestnou.

Češi ale hráli osmnáct vteřin přesilovku 4 na 3 po vyloučení Musila, přežilli ho ale bez větších následků. Když už byli naši v oslabení, dokázali tlačit Nory k jejich brance, před bránou se ocitl Jaškin, tomu se ale nadvakrát nepodařilo Holma překonat. Ve třetí třetině se navyšují trestné minuty na straně českého týmu, na lavici byl opět Moravčík. Přesilovka Nory využita nebyla a stadionem zaplněný spokojenými fanoušky obíhá mexická vlna. Zápas už se z obou stran jen dohrává, i když Hrubec musel být pořád ve středu, jako proti střele Röymarka. A celý stadion poté skanduoval "Kdo neskáče, není Čech!" V závěru to ještě na Holma zkoušeli Rutta s Kubalíkem, ale už se nic zásadního nestalo. Fanoušci opět děkují Čechům za výtečný výkon. Po konci duelu si další ovace vyslechl Jaromír Jáhgr, který předal ceny pro nejlepší hráče.

Další zápas českého týmu je na programu v pondělí od 16:15, kdy se střetne s Ruskem.

Konečný výsledek:

Norsko - Česko 2:7Branky: 11. Lindström, 41. Olden - 3., 7. Hronek, 16., 24. Frolík, 34. Řepík, 42. Chytil, 45. Kubalík

Témata: Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS NOR Tým