MS 2019 v hokeji: Triumfální vstup do turnaje! Češi rozmetali Švédy 5:2

Češi na MS rozmetali Švédy

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. května 2019 23:52

Na Slovensku v Bratislavě a Košicích v pátek vypuklo 83. hokejové mistrovství světa a Česko hned v pátek nastoupilo ve skupině B proti obhájcům titulu ze Švédska. Naši hokejisté zabodovali a Švédko rozstříleli 5:2!

Na bratislavském Stadionu Ondreje Nepely v takřka domácí atmosféře začal český tým s aktivním hokejem, přičemž se v úvodních minutách dostal i k prvnímu zaknčení, který vyslal na švédskou klec od modré čáry Rutta, následně se k jistým náznakům dostali i Švédové. Jenže hned při svém premiérovém střídání na mistrovství světa ve 2. minutě se ke střele dostal Jakub Vrána, který se přesně trefil od vrcholku pravého kruhu. Po gólu na 1:0 pokračuje duel ve strhujícím tempu, přičemž pozadu v tomto ohledu nezůstávají ani Švédové. Podržel nás ale Bartošák a ve své příležitosti neuspěl ani Ekholm, Češi se tak snažili zvýšit vedení jenže ani Jaškin, ani Rutta tentokráte neprostřelili švédského gólmana. Z otočky neuspěl ani kapitán Voráček. Nadále jsme tak pokračovali v aktivní hře, v 10. minutě se však po Chytilově chybné rozehrávce u Bartošákovy branky dostal k puku Rasmussen, ale gólem chyba neskončila. Následně byl Palát hákovaný a svěřenci Miloše Říhy tak dostali k dispozici první přesilovku a tuto početní výhodu sehráli Češi dobře. Ke střeleckým pokusům se dostávali Gudas, Voráček, Frolík i Palát, ale ani jeden z nich vedení nezvýšil. Nejen první dvě formace, ale i ta třetí dokáže zatlačit Švédy do jejich obranného pásma a Vrána tak mohl podruhé v zápase skórovat, tentokrát ale Lundqvist, který má daleko více práce než český muž s maskou, zasáhl včas lapačkou. Pak musel dávat pozor poté, co Frolík zprava hledal před brankou Voráčka. Pak byl ve výborné pozici před Bartošákem Gustafsson, jenže ten než aby střílel ještě hledal lépe postaveného spoluhráče před prázdnou brankou. První dějství sice skončilo v našem obranném pásmu, ovšem za ohromujícího pokřiku fanoušků "Kdo neskáče, není Čech!", kterým tak děkují hokejistům k zatím předváděnému hokeji.

Úvod druhé třetiny přinesl bohužel vyrovnávací gól. Po Kolářově špatném vyhození se dostali k puku Švédové a nakonec Hörnqvist až na dvakrát překonal Bartošáka. Následně byl Chytil vyloučen a i když se v oslabaení Čechům podařilo Švédům ujet a zavařit jim tak, Eriksson mohl po svém brejku skórovat, ale nakonec trefil tyč. Skórovat se podařilo až Gustaffsonovi a Švédové přeci jen otáčejí skóre na 1:2. Trestnou lavici poté na obou stranách po vzájemné šťouchanici navštívili Larsson s Jaškinem. Tentokrát to jsou Švédové, kteří sáhli k dlouhým přihrávkám a tím tak vyrušili náš forčeking a v době, kdy se blíží polovina zápasu, se tak modrožlutí dostávají do hry a česká obrana tak má podstatně víc práce než v první třetině. Vylepšit náladu českým fanouškům tak chtěl Řepík, jeho ránu ale Lundqvist vyrazil do ochranné sítě. Následně Voráček před brankou zprava Simona, ani on ale nebyl, i když se jednalo o lepší šanci, úspěšný. Pak pro změnu vystřelil z voleje Jaškin a ani od jeho hole puk nezamířil za Lundqvistova záda, ale mimo. Po Gudasově ztrátě puku v obranném pásmu pak vše musel zachraňovat český gólman. Ze Švédů pak dělal často problém Pettersen, jenž se několikrát dostal do nepezpečného zakončení ve druhé třetiny. Pak se zaskvěl Patrik Bartošák, když vytasil pravý český beton proti osamoceně střílejícímu Linblomovi, který mohl střílet prakticky do prázdné klece. V další švédské akci se ocitl Adam Larsson, který zakončoval rychlý protiútok, i tady ale Bartošák podržel české mužstvo. Postupem času bylo na Češích vidět, že tempo na jejich straně trochu opadá. Do kabin na druhou přestávku se ale přeci jen šlo o něco veseleji. Po skvělé Kovářově přihrávce zleva od mantinelu se před brankou k puku dostal Kubalík, který vstřelil svůj osmnáctý gól v reprezentaci a vyrovnal tak na 2:2. A i když mohl ještě stav změnit nejen Musil, ale opět i Kubalík, stav 2:2 do sirény ukončující druhou třetinu vydržel.

Třetí třetinu začal český tým parádně. První Voráčkova formace se postarala o tlak v útočném pásmu, po kterém přišlo na řadu několik dorážek, přičemž ta od Frolíka se dostala do branky. A i když si následně vzali Švédové trenérskou výzvu, gól nakonec po shlédnutí videa platil. Simonovo ležení v brankovišti nebylo posouzeno  jako nedovolené. Poté mohl vyrovnat Hägg, jenže proti němu byl Bartošák a na druhé straně pak Jaškin tečoval Zohornovu střelu. Po rychlé protiakci pak byl blízko k dalšímu českému gólu Rutta, jenže ani Lundgvist včas puk zastavill před brankovou čárou.

Po hře 4 na 4 a následné krátké přesilovce Švédů se opět skvělým zákrokem ukázal Bartošák, když zakročil proti Kempeho střele z vrcholku kruhů. Za chvíli se opět připomněl skvěle hrající Vrána. Nejprve se ocitil sám před brankou, ovšem z bezprostřední blízkosti proti Lundqvistovi neuspěl, za chvíli Vrána od mantinelu zprava poslal před branku střílenou přihrávku, Chytilova teč ale poslala puk nad branku. Na druhé straně pak v obrovské příležitosti proti Bartošákovi neuspěl Lindholm. Češi stále pokračují i v aktivním pojetí hry. Po Larssonově hrubé chybě v rozehrávce se však ani Simon, ani Hronek od modré potřebného úspěchu nedočkali. Češi pak dostali možnost přesilové hry po Pettersonově vyloučení, jenže opět během ní naši faulovali, nyní konkrétně Palát. Hra 4 na 4 se zpočátku z naší strany nedařila, ale po ubránění švédského tlakuse do úniku dostal Jakub Vrána, který tak korunoval svůj skvělý výkon dalším svým gólem a zvýšil na 4:2. Poté se Švédové rozhodli jít do hry bez brankáře, během které několikrát český tým opět podržel Bartošák. Jak Ekholm, tak Linholm branku nevstřelili, naopak to se podařilo Kovářovi, který způlky hřitě nakonec trefil odkrytou klec, 5:2! Nejvyššímu vítězsatví Čechů nad Švédy vůbec už nic nezábranilo. Švédové chtěli v závěru nechat Čechům od cesty a bylo na nich znát, že jim tečou nervy. Závěrečné šarvátky byly už jenom pouhou tečkou za skvělým českým vystoupením.

A premiéra trenéra Miloše Říhy na světovém šampionátu vyšla na jedničku.

Konečný výsledek:

SKUPINA A (Bratislava):

Česko - Švédsko 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)Branky a nahrávky: 2. J. Vrána (D. Kubalík), 37. D. Kubalík (Jan Kovář), 41. Frolík (Simon, J. Voráček), 56. J. Vrána (Hronek), 60. Jan Kovář (J. Voráček) - 21. Hörnqvist (W. Nylander, E. Pettersson), 24. Lindblom (E. Gustafsson, Bratt)

Témata: Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS SWE Tým