MS v hokeji je tady! Češi se jdou porvat o medaile!

Hokejové MS světa začalo

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. května 2019 20:18

Čeští fanoušci oblečeni v hokejových dresech, s českými vlajkami, šálami a pomalovanými tvářemi v národních barvách ovládli fanzónu v Bratislavě již několik hodin před úvodním utkáním českých hokejistů na mistrovství světa. Prvním soupeřem Česka bude dnes od 20:15 Švédsko.

Byť ohrazené prostranství pro příznivce hokeje ve slovenské metropoli nebylo odpoledne zcela zaplněno, čeští fanoušci byli poznat již na první pohled. Mnozí totiž měli na sobě hokejové dresy a právě české národní barvy dominovaly v davu lidí.

Mezi Čechy byli i ti, kteří neměli koupené vstupenky na úvodní utkání výběru trenéra Miloše Říhy proti Švédsku. "Jsme z Uherského Hradiště. Čekáme, že vstupenky koupíme. Na ostatní zápasy je již máme," řekl ČTK a Českému rozhlasu fanoušek Luboš, který do fanzóny přijel s dvěma kamarády.

Kromě nabídky občerstvení, stánků partnerů a sponzorů šampionátu včetně prodeje suvenýrů fanzóna návštěvníkům nabízí na velkoplošné obrazovce přímý přenos z utkání šampionátu. Organizátoři tam uspořádali soutěže o vstupenky také na utkání českého týmu.

Ve stáncích s nápoji a jídlem nelze platit v hotovosti, pouze platebními kartami a také se speciálním předplacenými kartami, které fanoušci získají přímo na místě. Například čtyři decilitry čepovaného piva přijdou v bratislavské fanzóně na 2,50 eura (64 korun), což je více než v běžných hospodách ve slovenské metropoli.

Na rozdíl od hokejového šampionátu v roce 2011 zóna pro fanoušky v Bratislavě není postavena hned u zimního stadionu Ondreje Nepely, kde odehraje svá utkání v základní skupině česká reprezentace. Organizátoři ji tentokrát umístili u velké křižovatky Trnavské mýto zhruba pět minut pěšky od haly.

Podobně jako při vstupu na zimní stadiony i do fanzón v Bratislavě a v Košicích se zájemci dostanou až po bezpečnostní kontrole. Kromě přechodu přes detektor ochranka kontroluje návštěvníkům tašky či zavazadla.

S cílem omezit odpad byly na stadionech i v zónách pro fanoušky umístěny nádoby na jeho třídění. V bufetech jsou jídla podávána na talířích z cukrové třtiny a nápoje čepovány do vratných zálohovaných kelímků.

Hokejový šampionát patrně přispěje k výraznějšímu zvýšení návštěvnosti obou hostitelských měst turnaje. Podle dřívějších studií během hokejových mistrovství světa na Slovensku v roce 2011 fanoušci utratili asi 15 milionů eur (385 milionů korun).

Z údajů internetových rezervačních portálů vyplývá, že někteří hoteliéři v Bratislavě a v Košicích na období letošního hokejového šampionátu zvýšili ceny ubytování. Zdražily i pronájmy prostřednictvím služby Airbnb. Čeští hokejoví fanoušci ale nemusejí ve slovenské metropoli nocovat. České dráhy i RegioJet vypraví během šampionátu mezi Prahou a Bratislavou také speciální vlaky, které budou ze slovenské metropole odjíždět před půlnocí.

Správce železniční infrastruktury na Slovensku před turnajem zase uklidil zastaralou budovu hlavního bratislavského nádraží a také tam instaloval nové osvětlení či piktogramy. O modernizaci nádraží, které slovenská média dříve označila za ostudu města, se hovoří již léta.

Témata: hokej Hokej ČR Hokej - fanoušci ČR Hokej MS