Smrt na Dakaru: Fanoušek ji našel pod koly kamionu. Strašně mě to mrzí, řekl Loprais

Aleš Loprais

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

11. ledna 2023 8:40

Aleš Loprais vede na Rallye Dakar kategorii kamionů, přesto se na trati odehrálo něco, co se do jeho paměti zřejmě vepíše více než samotné vítězství. Český řidič byl totiž v úterý u smrtelné nehody.

Pořadatelé informaci o první tragické nehodě v deváté etapě 45. ročníku slavné soutěže zveřejnili v úterý večer. Vedoucí jezdec kategorie kamionů ve středu nad ránem na facebooku zveřejnil video i se záběry z nehody a potvrdil, že byl jejím nevědomým účastníkem.

"Strašně mě to mrzí a potáhne se to se mnou v životě," uvedl Loprais, který přímo v kamionu kolizi vůbec nezaznamenal. Devětašedesátiletý rallyeový fanoušek z Itálie se v okamžiku neštěstí nacházel za dunou skrytý výhledu pilota. Zraněním podlehl při transportu záchranářským vrtulníkem do nemocnice.

"Nešťastně si našel místo pod dunou a my jsme ho nikdo nezaznamenali. Tímto bych chtěl vyjádřit soustrast rodině, blízkým a kamarádům," řekl Loprais, jenž v úterý oslavil 43. narozeniny. Podle informací, které dostal od pořadatelů, se divákovi udělalo dvě tři hodiny po nehodě nevolno a při transportu do nemocnice dostal infarkt.

O nehodě se dozvěděl v bivaku, když se chystal jít spát. "Vyhasl lidský život a de facto mým přičiněním, protože já jsem točil kolečkem. Musím ale říct, že jsem o tom vůbec nevěděl. Stejně tak nikdo v posádce. Máme onboardy i externí videa, která to dokazují. Nicméně nic to nezmění na tom, že vyhasnul lidský život," uvedl Loprais smutně.

Témata: Rally Dakar Aleš Loprais