Petra Kvitová opět zabodovala, Češi porazili Německo

Petra Kvitová

Autor: ČTK

1. ledna 2023 10:46

Čeští tenisté porazili v premiérovém ročníku United Cupu Německo 3:2, do další fáze ale kvůli horšímu skóre nepostoupí. Dílčí triumf sice týmu kapitána Jiřího Vaňka zajistila Petra Kvitová, jež porazila Lauru Siegemundovou 6:4, 6:2, Dalibor Svrčina však nestačil na Oscara Otteho 6:7, 2:6 a následně neuspěli ve čtyřhře ani Jiří Lehečka s Marií Bouzkovou, kteří prohráli s Alexanderem Zverevem a Siegemundovou 4:6, 6:7.

Češi mají po dvou zápasech ve tříčlenné skupině C jednu výhru a záporné skóre 4:6. Přišli tak o šanci obsadit v tabulce jediné postupové místo. O účast v "městském finále" se v noci na pondělí a úterý utkají Němci s favorizovanými Spojenými státy americkými. S nimi čeští tenisté prohráli v úvodu 1:4.

Šestnáctá hráčka světa Kvitová potvrdila proti Siegemundové roli papírové favoritky. O dva roky starší soupeřce sebrala pětkrát servis a porazila ji i ve třetím vzájemném duelu bez ztráty setu. Na United Cupu vyhrála podruhé, v předchozím souboji s USA porazila světovou trojku Jessicu Pegulaovou.

Dvacetiletý Svrčina nastoupil proti zkušenějšímu Ottemu místo Tomáše Macháče, který si v úvodním utkání poranil kotník. Rodák z Ostravy sice vedl v prvním setu 3:0, poté ale přišel třikrát o servis a Otte dotáhl sadu do zkrácené hry, kde zvítězil 7:1. Ve druhém setu 222. hráč světa Svrčina přišel znovu třikrát o podání a utkání za necelé dvě hodiny ztratil.

Pro zachování teoretické naděje na postup museli Češi uspět ve smíšené čtyřhře, pokaždé ale ztratili koncovky obou setů. V první sadě přišli Lehečka s Bouzkovou za stavu 4:4 servis a už se jim nepodařilo německým soupeřům brejk oplatit. Ve druhém setu sice proti Zverevovi a Siegemundové dotáhli nepříznivý vývoj 2:5, v tie-brejku ale prohráli jasně 1:7.

United Cup nahradil dosavadní ATP Cup a formátem duelů smíšených týmů navázal na Hopmanův pohár. Vedle Sydney se turnaj koná na tvrdém povrchu také v Brisbane a v Perthu. Celkové odměny činí 15 milionů dolarů, na turnaji se budou přidělovat i body podle kategorií ATP 500 a WTA 500.

Témata: Petra Kvitová tenis