Dakar 2023: Jak se na něj Češi připravují?

Rallye Dakar

Autor: ČTK

28. prosince 2022 13:20

Rallye Dakar 2023 je za dveřmi! Akce, která se bude konat mezi 31. prosincem 2022 a 15. lednem 2023, se zúčastní i několik českých jezdců, kteří už jsou většinou na místě v Saúdské Arábii.

Motocyklový jezdec David Pabiška patří mezi nejzkušenější české účastníky Rallye Dakar. Poslední den letošního roku se postaví na start slavné soutěže již počtrnácté a potřetí se představí v kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence. Poté, co organizátoři rallye představili základní parametry tratě, očekává, že závod bude extrémně náročný a bude potřeba jet takticky. Zvýšenou obtížnost ale vítá, věří, že bude sedět jeho stylu jízdy.

"První půlka rallye bude kamenitá a pojede se v oblastech, které známe. Druhá část bude pro každého novinka. Čeká nás spousta písku a etapy, které budou mít pod 200 kilometrů. To znamená, že to bude hodně náročné. Pamatujeme si období v Jižní Americe, kde to bylo podobné a říkali jsme tomu, že jsme v pekle na zemi. Jeli jsme 200 kilometrů šest sedm hodin. Teď to bude podobné," řekl Pabiška na tiskové konferenci.

Druhá část 45. ročníku Dakaru se totiž pojede ve čtvrté největší poušti na světě Rub al-Chálí. "Uvidíme, jak to dopadne. Jsme k tomu i trošku skeptický. Zažili jsme to v Jižní Americe, kdy dali trať do dun a pak se to rušilo. Bylo to tak ohromně těžké, že do cíle dojeli čtyři motorkáři a to jen proto, že je nemohli zastavit. Spoustu kluků zastavilo vyčerpání," podotkl sedmačtyřicetiletý motocyklista.

Pabiška se na Dakaru objevil poprvé v roce 2007, kdy se ještě jelo v Africe. Poté závodil v Jižní Americe a teď v Saúdské Arábii. Jeho dosavadním maximem je 18. místo z roku 2014. V kategorii bez asistence byl před dvěma lety čtvrtý.

Čtvrtý start na Rallye Dakar čeká motocyklového jezdce Martina Michka, který bude usilovat o vylepšení svého maxima z roku 2021, kdy obsadil 10. místo. Čtyřiatřicetiletý jezdec si ale dobře uvědomuje, že to nebude jednoduché.

"Jsem nohama na zemi. Chtěl bych překonat sám sebe, ale vím, že to bude těžké. Sen to ale je. Nejedeme proti jednomu týmu, jak to měly například kamiony s Kamazem. U nás je sedm továrních týmů a všechny mají tři čtyři jezdce. Kdybych byl mezi patnáctým a dvacátým místem, bylo by to fajn," řekl Michek.

Člen týmu Orion Moto Racing Group je ale hlavně rád, že je před startem slavné soutěže zdravý. "Mám za sebou sezonu bez zranění, což je dobře. Po dvou letech mi přípravu nekomplikuje žádný zdravotní problém. Loni jsem nemohl pár měsíců před startem uzvednout ani hrníček s vodou. Teď se cítím fyzicky absolutně ready," pochvaloval si Michek.

Trať nadcházejícího 45. ročníku věhlasné rallye by měla být náročnější než v předešlých letech. Organizátoři ji zavedli i do čtvrté největší pouště na světě Rub al-Chálí. "Jsou tam stometrové písečné kopce, jízda na nich je fakt něco jiného. Baví mě rychlost a překonávání náročných překážek. V těchto velkých dunách je důležité hlavně nezapadnout. Vím, že písek tam bude opravdu hodně sypký a hluboký," řekl Michek.

Témata: Rally Dakar