MS hokej do 20 let: Čeští hokejisté rozmetali Rakousko 9:0

Čeští hokejisté deklasovali na mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadském Halifaxu Rakousko 9:0

Autor: ČTK

28. prosince 2022 11:28

Čeští hokejisté deklasovali na mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadském Halifaxu Rakousko 9:0 a vyhráli i druhý zápas ve skupině A. Hattrickem se na vítězství podílel útočník Jiří Kulich, čtyři asistence nasbíral Matyáš Šapovaliv.

Čisté konto udržel brankář Tomáš Suchánek, kterému k tomu stačilo osm zákroků, a připsal si také dvě asistence.

Český tým, jenž v pondělí senzačně porazil domácí Kanadu, poprvé od roku 2001 vyhrál úvodní dva zápasy na juniorském šampionátu a má prakticky jistý postup do čtvrtfinále. Rakousko prohrálo i 29. utkání v elitní skupině v historii.

Češi ovládli zápas od samotného začátku. O první gól se postaral ve 4. minutě po samostatné akci v přesilové hře Brabenec. Rakušané opticky srovnali krok s favoritem zásluhou dvou přesilových her, ve kterých si brankář Suchánek připsal první zákroky.

Ještě v první třetině ale Češi přidali další dvě branky. Nejprve prostřelil Sichera v rakouské brance Kulich a poté dokončil brejk Šapovaliva pohotově dorážející Hauser. "První gól nás určitě trošku uklidnil, byli jsme pak už jistější. Víc jsme si dovolili," řekl Kulich.

Hned na začátku druhé části mohl přidat čtvrtý gól sedmnáctiletý Šalé, prosadil se ale až o pár sekund později přesně střílející Szturc. Gól pohotově dorážejícího Marcela následně rozhodčí po kontrole u videa odvolali kvůli Hauserovu kontaktu se Sicherem, o 29 sekund později se ale skóre opět měnilo. První branku na turnaji si připsal od modré čáry střílející Čech.

Český tým pokračoval v pohodové hře. Ticháček trefil tyč, ale Kulich ve 29. minutě zamířil v přesilové hře přesně. Rakušané měli problém s rychlostí a pohybem Čechů, což dokumentovali Chmelař s Szturcem, kteří ukázkově zakončili přečíslení dva na jednoho.

U sedmé branky si druhou asistenci a třetí na turnaji připsal brankář Suchánek. Již po osmi sekundách třetí třetiny zkompletoval hattrick úspěšně zakončeným nájezdem Kulich. Ani to nebylo z české strany vše. V 55. minutě se povedenou střelou z první prezentoval obránce Špaček, na jehož pokus Sicher nestihl zareagovat. Při hře čtyři na čtyři ale rakouský gólman ustál tři velké šance, své nájezdy neproměnili Chmelař, Szturc a Ryšavý.

Témata: hokej Hokej ČR