Zemřel Anton Tkáč (†74), legendární československý cyklista

Anton Tkáč

Autor: ČTK

22. prosince 2022 21:26

V 71 letech zemřel nejúspěšnější dráhový cyklista československé historie Anton Tkáč, olympijský vítěz z Montrealu z roku 1976 a dvojnásobný mistr světa ve sprintu. O jeho dnešním úmrtí informoval Slovenský olympijský výbor na svém webu.

Tkáč startoval na olympijských hrách také v roce 1972 v Mnichově a v roce 1980 v Moskvě, kde skončil čtvrtý. Světovým šampionem se stal v letech 1974 a 1978. Na mistrovství světa získal ještě bronz v závodě na kilometr s pevným startem v roce 1970, kdy mu bylo teprve 19 let.

Dvakrát vyhrál československou anketu Sportovec roku, a to v letech 1976 a 1978. Třikrát byl vyhlášen nejlepším cyklistou země. V anketě o slovenského sportovce 20. století skončil druhý za krasobruslařem Ondrejem Nepelou.

Tkáčova první olympijská zkušenost byla hořká. Před hrami v Mnichově patřil k favoritům závodu na kilometr s pevným startem, ale při tréninku v Brně upadl a bolestivě si poranil kyčel. I když sotva chodil, musel navzdory zdravotním potížím na příkaz funkcionářů na olympiádě startovat a skončil třináctý.

Za neúspěch byl potrestán vyřazením z reprezentace, což temperamentního jezdce naštvalo natolik, že přestal trénovat. K přípravě se vrátil až po několika měsících pod dojmem triumfu svého kamaráda ze Slovanu Bratislava Nepely na krasobruslařském MS v Bratislavě.

Po návratu přešel na sprint, v němž dosáhl největších úspěchů. Nejslavnější Tkáčovy chvíle nastaly na olympijských hrách v Montrealu, kde jako nenasazený přešel přes všechny soupeře až do finále. V něm si svěřenec trenéra Jaromíra Žáka po třech strhujících jízdách poradil i s Francouzem Danielem Morelonem, největším favoritem a svým dávným vzorem.

V královské disciplíně na dráze poprvé triumfoval o dva roky dříve na světovém šampionátu rovněž v Montrealu, ačkoli závodil na sériovém kole značky Favorit. Teprve poté dostal z popudu tehdejšího předsedy vlády Lubomíra Štrougala čtyři špičkové italské stroje na míru.

Druhý duhový trikot získal Tkáč v roce 1978 v Mnichově, i když chtěl před MS ukončit kariéru a půl roku pořádně netrénoval. Rozloučil se čtvrtým místem na OH 1980 v Moskvě.

Témata: Anton Tkáč