Markéta Vondroušová zajistila tenistkám první bod v Poháru Billie Jean Kingové

Markéta Vondroušová

Autor: ČTK

11. listopadu 2022 21:11

Markéta Vondroušová zajistila českým tenistkám v utkání proti USA první bod a přiblížila tým k postupu do semifinále Poháru Billie Jean Kingové.

Třiadvacetiletá rodačka ze Sokolova porazila na tvrdém povrchu v Glasgow světovou čtrnáctku Danielle Collinsovou dvakrát 6:3. Tým kapitána Petra Pály dělí od postupu mezi čtyři nejlepší celky jediné vítězství.

Rozhodující bod může proti osmnáctinásobným šampionkám zařídit v další dvouhře Kateřina Siniaková, jež vyzve světovou sedmičku Cori Gauffovou. Do čtyřhry jsou nahlášeny Karolíny Plíšková s Muchovou proti Madison Keysové a Taylor Townsendové. Složení párů se ale může změnit.

 Češky by v případě postupu narazily v semifinále na Švýcarsko. Loňské finalistky zvítězily v rozhodujícím duelu 2:1 nad Kanadou a vyhrály skupinu A. Triumf si zajistily díky úspěchům Viktorije Golubicové a Belindě Bencicové ve dvouhrách.

Vondroušová vstoupila do utkání ztraceným servisem ve třetí hře, vzápětí ale vyhrála pět her po sobě a vývoj první sady otočila. Collinsová doplatila na 19 nevynucených chyb.

Devětadevadesátá hráčka světa, která od dubna do října nehrála kvůli zraněnému zápěstí, využila v úvodu druhé sady psychickou výhodu a ujala se vedení 3:0. Američanka se snažila soupeřku několikrát zatlačit, Vondroušová se ale prezentovala výbornou obranou a Collinsová dál při důležitých úderech kazila.

Témata: Markéta Vondroušová