Josef Váňa předčasně slavil 70: Místo dostihů jiný sport!

Josef Váňa.

Autor: stars24.cz, ČTK

19. října 2022 19:00

Tradiční fotbalový zápas mezi dostihovými žokeji sdružených v týmu AC Taxis a parkurovými jezdci pod hlavičkou FC Oxer se tentokrát nesl ve znamení blížících se sedmdesátin dostihové legendy Josefa Váni staršího. Pogratulovali mu někdejší prvoligový rozhodčí Pavlín Jirků, který utkání řídil, a herečka Bára Štěpánová. Váňa provedl čestný výkop, ale jeho tým mu tentokrát radost neudělal.

Od roku 2005, kdy tato tradice začala, se žokejové z překážkových i rovinových dostihů radovali z vítězství čtrnáctkrát. Před zápasem oslavenec věřil v další výhru. "Vždycky čekám, že vyhrajeme. Jsem několik let nehrající kapitán a ženu kluky, lítám po lajně a dělám pro to všechno, abychom správně střídali, abychom vyhráli. Samozřejmě nevím, jak mají pro tento ročník nazbrojeno parkuráci. Od toho se to všechno odvíjí," řekl ČTK.

Tradiční duel na fotbalovém trávníku má v prostředí českých dostihů i parkuru velkou prestiž. "Máme putovní pohár a ten, kdo vyhraje, ho s radostí naplní šampaňským. Pak ho tedy vypijeme všichni společně," vyprávěl Váňa.

Zápas většinou sledoval pod velkým červeno-bílým deštníkem, protože se zahajovacím hvizdem se v Mladé Boleslavi spustil déšť. Obvykle dostihoví jezdci zápas díky lepší fyzické kondici otáčeli ve druhém poločase. Tentokrát se jim to ale nepodařilo. V závěru pouze vyrovnali na 5:5. Za tohoto stavu rozhodovaly penalty, v nichž byl úspěšnější tým FC Oxer.

Pak začala společenská část dne, pro kterou se už před zápasem začalo u přilehlého občerstvení grilovat prase. "Jsem připraven si to užít a všechno zvládnout," poznamenal oslavenec. Další oslava ho čeká doma v Chyši v restauraci tamního zámku. "S (majitelem) panem Lažanským jsem domluvený na všech podrobnostech, které budou potřeba, abychom lidi, kteří přijdou, měli možnost dobře nejenom nakrmit, ale také pobavit," dodal osminásobný vítěz Velké pardubické, který sedmdesátiny oslaví ve čtvrtek 20. října.

Témata: Josef Váňa