Velká pardubická: Vyhrál osmiletý hnědák Mr Spex, Talent byl druhý

Velká pardubická 2022

Autor: ČTK

9. října 2022 17:38

Velkou pardubickou vyhrál osmiletý hnědák Mr Spex před favorizovaným obhájcem prvenství Talentem a Sacamirem. Zástupce stáje Lokotrans dovedl k vítězství slovenský žokej Lukáš Matuský, který slavnou steeplechase ovládl podruhé.

Mr Spex, který patřil s kurzem 9:1 mezi favority, vylepšil třetí místo z loňska, kdy ve Velké pardubické debutoval. Tehdy ho vedl jeho stálý jezdec Jan Kratochvíl, který o dnešní dostih přišel kvůli zranění.

"Mr Spex je borec, super jsem se svezl. Ze začátku byl na ty skoky takový čumivý, ale vím, že si to stejně udělá po svém, tak jsem mu do toho nekafral," řekl Matuský v rozhovoru České televizi. "Minule měl famózní konec, když byl třetí, tak jsem si říkal, buď to dáme, nebo nedáme. Cítil jsem, že to v něm je, a že to dáme," chválil svěřence kouče Luboše Urbánka, pro kterého to byl první triumf ve Velké pardubické.

Talent doběhl druhý o jednu a tři čtvrtě délky a obhajoba mu nevyšla. Jako dosud poslední dokázala zopakovat vítězství Orphee des Blins, která v roce 2014 uzavřela hattrick.

Ve 132. ročníku Velké pardubické startovalo 15 koní, do cíle jich doběhlo osm. Na Velkém Taxisově příkopu spadli bělouš Star a Impahl s žokejem Jaroslavem Myškou, který při dvacáté účasti opět marně usiloval o vítězství.

Témata: Velká pardubická