Beránek je novým šéftrenérem mládežnických reprezentací FAČR

Fotbal, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

16. srpna 2022 17:50

Před dvaceti lety působil u reprezentací jak do 21 let, tak i u seniorského A-týmu, kdy asistoval Karlu Brücknerovi, nyní se vrací zpátky k českým národním týmům, ovšem k těm mládežnickým. Miroslav Beránek se totiž stává novým šéftrenérem mládežnických reprezentací Fotbalové asociace ČR (FAČR), a to především na popud asociačního technického ředitele Zdeňka Psotky.

Svým novým působením na Strahově tak zkušený pětašedesátiletý trenér naváže na svou dosavadní práci v pražské Slavii, kde byl šéftrenérem dorostu. "Chtěli jsme obsadit šéftrenéra úseku reprezentací. Oslovil jsem trenéra Beránka zejména z toho důvodu, že v posledních letech působil u mládeže ve Slavii a má obrovský přehled nejen o hráčích, ale také trenérech. A také proto, že byl součástí největších úspěchů českého fotbalu," uvedl v tiskové zprávě k osobě Miroslava Beránka Psotka.

Ten tak připomněl, že Beránek dovedl v roce 2002 českou "jednadvacítku" ke zlatu na mistrovství Evropy a také to, že byl Beránek asistentem Karla Brücknera na bronzovém Euru 2004 v Portugalsku.

"Před pěti lety mě oslovila Slavia, abych předával své bohaté zkušenosti z pozice šéftrenéra dorostu. Myslím, že se nám práce v klubu dařila, vychovali jsme řadu mladých hráčů pro reprezentaci. Letos po svém nástupu mě oslovil Zdeněk Psotka, zda bych chtěl působit v nové roli. Já z něj cítil energii, chuť posouvat český mládežnický fotbal na evropskou úroveň," nechal se slyšet zkušený stratég, jenž má za sebou i bohatou klubovou kariéru coby trenér. Trénoval Slavii, Blšany, Brno, Kladno, Debrecín, Al Wasl ze Spojených arabských emirátů a Astanu. V Kazachstánu pak také koučoval i tamní reprezentaci.

"Děkuji vedení Slavie Praha, že jsme se domluvili na uvolnění. Když mě Zdeněk Psotka, seznámil se svým záměrem přivést Míru Beránka, okamžitě jsem souhlasil. Znám ho dlouho a dobře, přichází k nám zkušený odborník a také ambiciózní trenér, očekávám že se jeho působení promítne do zlepšené práce a úspěchů mládežnických reprezentačních výběrů," dodal pak k příchodu Beránka do služeb FAČR samotný asociační šéf Petr Fousek.

Témata: Fotbal