Roman Červenka: Kapitán šel příkladem, zvolili ho nejlepším útočníkem MS!

Roman Červenka, český hokejový útočník. Žurnalista Daniel Sallows z Bleacher Report označil Červenku jako sedmého nejlepšího hokejistu mimo NHL.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

30. května 2022 13:39

Často býval terčem kritiky, letos mu ale nemůže nikdo nic vyčítat. Roman Červenka jako kapitán dovedl národní tým po deseti letech opět k medaili z mistrovství světa. On sám k ní zcela zásadním způsobem přispěl.

Ani finále mezi Finskem a Kanadou už nezměnilo nic na tom, že se stal se 17 kanadskými body za pět gólů a dvanáct asistencí nejproduktivnějším hráčem šampionátu. Dostal se také do all-star týmu turnaje a byl vyhlášen jeho nejlepším útočníkem.

Červenka byl ve výběru Kariho Jalonena jediným pamětníkem zlatých časů českého hokeje. Byl totiž u posledního triumfu na MS 2010, o rok později pak ještě získal bronz. Nyní medailovou sbírku rozšířil.

V minulosti se přitom často stával terčem hněvu ze strany fanoušků, ačkoliv patřil k nejvěrnějším reprezentantům. Nechyběl na posledních čtyřech olympijských hrách, mistrovství světa hrál už podeváté.

Bezprostředně po utkání se nevyjádřil k tomu, zdali bude v reprezentaci pokračovat. Přece jen mu v prosinci bude 37 let. Za rok by se však mohl vrátit na místo letošního úspěchu, hrát se bude opět v Tampere. 

Témata: Roman Červenka