Finsko - Kanada 4:3. Zlato pro domácí, vítězství trefil v prodloužení Manninen

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. května 2022 22:10

Finský sen o zlatu z domácího mistrovství světa se naplnil. Pořadatelská země po triumfu sahala už v základní hrací době, tři minuty před koncem vedla o dvě branky. Kanaďané sice dotáhli zápas do prodloužení, v němž rozhodl Sakari Manninen.

Soupeři v zápase o titul se potkali ve finále šampionátu potřetí v řadě, triumf z Rigy 2021 obhajoval zámořský výběr. Domácí reprezentanti zase vstupovali do utkání jako úřadující olympijští vítězové. A odcházeli z něj jako mistři světa. 

Zprvu se ale hrála takticky vedená partie, úvodní třetina skončila navzdory velké podpoře vyprodané arény v Tampere bezbrankovým stavem. Ve druhé části už udeřilo a byli to Kanaďané. Ve 23. minutě hákoval Friman a hokejisté s javorovým listem na hrudi přesilovku využili, z levého kruhu přesně pálil Dylan Cozens. 

Na začátku třetí třetiny hráli Finové tři přesilovky, chvíli dokonce v pěti proti třem. Dvojnásobnou výhodu se jim podařilo využít. V pětačtyřicáté minutě se bez potíží prosadil Mikael Granlund. Za pouhých 104 sekund navíc stejný hráč přidal druhou branku a postaral se o obrat. Poslední vyloučení ovšem bylo ze strany rozhodčích chybné. 

Suomi se necelých šest minut před koncem ujali dvoubrankového vedení, tentokrát se v rovnovážném stavu hráčů na ledě trefil Joel Armia.

Kanaďané se však nevzdali, odvolali brankáře a při hře v šesti skóroval v čase 57:48 obránce Zach Whitecloud. Comeback jako ve čtvrtfinále proti Švédům dotáhl o osmačtyřicet vteřin později Maxime Comtois, který vyrovnal na 3:3. 

Zápas šel do prodloužení ve třech bruslařích na obou stranách, po faulu Chabota ale dostali Finové přesilovku, kterou proměnili ve zlatý gól. Granlund nabídl puk Sakarimu Manninenovi, který odšpuntoval radost v celé pořadatelské zemi. 

Témata: hokej Hokej MS