Finsko - USA 4:3. Sen o domácím zlatu trvá, Američané si zahrají o bronz

Hokej, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. května 2022 15:57

Finský sen o triumfu na domácím mistrovství světa žije dál. Hokejisté s nápisem Suomi na hrudi v prvním semifinále zdolali USA v zajímavém utkání 4:2. O jejich finálovém soupeři se rozhodne večer, může jím být i český výběr.

Američané měli bleskový vstup do zápasu, již na začátku druhé minuty se ujali vedení. Od modré vystřelil obránce Nate Schmidt a kotouč z jeho hole se dostal až do sítě za Olkinuorou. 

Finové potřebovali čas na to, aby se vzpamatovali, v závěru první třetiny ale udeřili po zámku v útočném pásmu. Bek Miro Heiskanen vyrazil s pukem na hokejce před branku a bekhendem zavěsil. Do kabin se tak odcházelo za vyrovnaného stavu 1:1. 

O obrat se domácí hokejisté postarali na konci přesilové hry v 25. minutě. Přesnou ranou se prosadil obávaný kanonýr Sakari Manninen. Na odpověď se ale dlouho nečekalo. O necelé tři minuty později se na druhé straně trefil nechytatelnou ranou Sean Farrell a bylo opět vyrovnáno. 

Jenže Suomi brzy udělali fanouškům v zaplněné aréně v Tampere zase radost. Velký tlak, kdy se jim zámořské hráče podařilo držet v jejich obranné třetině, vyvrcholil gólem Samiho Vatanena. 

Finové jsou sice známí propracovanou defenzivou, ale i pro ně platí, že nejlepší obrana je útok. Ve 46. minutě tak přidal čtvrtou trefu Joel Armia a nasměroval sebe i své spoluhráče do finále. 

Představitelé zámořského hokeje se však nevzdali, odvolali brankáře a tři minuty před koncem se ujal pokus Adama Gaudetta. Podruhé už hru v šesti využít nedokázali a budou hrát o bronz, zatímco sen domácích o zlatu trvá. 

Témata: hokej Hokej MS