Giro 2022: Vítězem 14. etapy je Brit Simon Yates

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

22. května 2022 14:24 | Aktualizováno: 22. května 2022 17:33

Britský cyklista Simon Yates vyhrál po útoku v závěru 14. etapu Gira d'Italia a připsal si šestý úspěch na italském závodu Grand Tour.

Do čela průběžného pořadí se dostal dnes třetí olympijský šampion z Ekvádoru Richard Carapaz. Jan Hirt, který se dlouho držel v čelní skupině se všemi favority, dojel na 11. místě a těsně za elitní desítku se posunul i v celkovém hodnocení.

Yates, jenž letos slavil vítězství už v časovce v Maďarsku, přišel o šance na dobré umístění v celkovém pořadí minulý týden v neděli v etapě na Blockhaus a rozhodl se soustředit na etapové triumfy.

Dnes nastoupil necelých pět kilometrů před cílem ve stoupání na rychlostní prémii a v následném sjezdu do cíle si vypracoval náskok 15 sekund před kolegy z nakonec už jen čtyřčlenné čelní skupinky.

Sprinterský souboj s Carapazem o druhé místo a bonusové sekundy vyhrál Australan Jai Hindley, který v celkovém pořadí ztrácí na vítěze Gira z roku 2019 sedm sekund. Čtvrtý skončil Ital Vincenzo Nibali. Portugalec Joao Almeida dojel s odstupem 39 sekund na šestém místě a v průběžném hodnocení uhájil třetí místo.

V růžovém dresu jedoucí Španěl Juan Pedro López dlouho držel vysoké tempo, které ve velkém vedru rozjela stáj Bora-hansgrohe, v předposledním stoupání ale odpadl a dojel se ztrátou 4:25 minuty desátý. V celkovém pořadí klesl na deváté místo.

Témata: Cyklistika Giro d'Italia