Češi na MS v hokeji porazili Norsko 4:1. Jsou blízko čtvrtfinále

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa Norsko 4:1

Autor: ČTK

21. května 2022 22:10

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v utkání základní skupiny B v Tampere Norsko 4:1 a získali důležité body na cestě za postupem do čtvrtfinále. Dvakrát skóroval David Pastrňák, po gólu přidali Jakub Vrána a Roman Červenka. Norové se prosadili až za stavu 0:3 ve třetí třetině.

Národní tým se posunul díky lepšímu skóre na průběžné třetí místo před Američany, s nimiž se utká v příštím utkání v pondělí od 15:20 SELČ. Tabulku vedou domácí Finové před Švédy. S Finy svěřenci kouče Kariho Jalonena program ve skupině v úterý zakončí.

V české sestavě už nastoupila poslední na soupisku zapsaná posila - útočník Kämpf. Hráč Toronta zastával pozici centra třetího útoku mezi Vránou a Smejkalem. Role třináctého útočníka připadla Špačkovi, pouze na tribuně zůstal mladý obránce Jiříček.

První větší šance přišla ve čtvrté minutě, kdy pálil Pastrňák, ale strážce norského brankoviště Arntzen byl pozorný. Další možnost měl po obtočení kolem branky Hertl. Smejkal se zakončujícím Kämpfem nevyužili přečíslení dvou na jednoho.

Pak si vynutil faul Norů Flek a v přesilovce už šel národní tým do vedení. Pastrňák ze své oblíbené parkety na kruhu sice napoprvé ještě neuspěl, ale vzápětí ho místo avizované střely oslovil nahrávkou Krejčí a Arntzen neměl proti ráně bez přípravy příliš šancí zasáhnout. Třetina se pak ale dohrávala v poklidu. Možnost na zvýšení nevyužil dorážející Kämpf. Vejmelka si připsal jen tři zásahy.

Hned v nástupu do druhého dějství se provinil proti pravidlům Mathis Olimb a i druhou početní výhodu Češi využili. Zpočátku se jim sice vůbec nedařila, ale pak nahodil puk na zadní hrazení Kundrátek, nejdříve byl u něj Černoch, našel najíždějícího Vránu a ten zblízka zvýšil na 2:0. Prosadil se tak poprvé na letošním MS.

Ve 27. minutě přišly obrovské šance Norů. Rosseli Olsen těsně přestřelil, Mathis Olimb trefil tyčku. Na druhé straně se vyznamenal Arntzen po Černochově zakončení zblízka. Pastrňák s Krejčím nevyužili přečíslení dvou na jednoho. Vejmelka pak vychytal Jakobssona a Mathis Olimb znovu zazvonil na brankovou konstrukci.

Už po 48 sekundách třetí dvacetiminutovky si musel Lilleberg pomoci hákováním, aby přibrzdil Pastrňáka, jenž sice zakončil, ale vzápětí dostal druhou šanci, neboť sudí nařídili trestné střílení. Kanonýr Bostonu při něm dokázal své mimořádné schopnosti, když Arntzena poslal na opačnou stranu a snadno zakončil.

Nory vrátil do hry Hoff, který sebral Vejmelkovi čisté konto po povedené souhře ve 45. minutě. Před polovinou třetiny se po souboji u hrazení zvedal jen ztěžka z ledu Blümel a zápas tím pro něho skončil.

Norové se nevzdávali a měli v závěru dobrou možnost zdramatizovat závěr, když byl vyloučený Kempný. Už více než dvě a půl minuty před koncem sáhli ke hře bez gólmana, ale Vejmelka se spoluhráči v oslabení odolali. Při pokračující power play Norů Krejčí vybídl k hattricku Pastrňáka, který místo trefy do prázdné branky hledal ještě Červenku. Ten vzápětí vybojoval puk a rozhodl.

Témata: Hokej MS Hokej MS CZE Tým