Pražský maraton ovládli Keňan Kigen a Etiopanka Borechaová. Jak dopadli Češi?

Pražský maraton

Autor: ČTK

8. května 2022 16:50

Keňan Nobert Kigen a Etiopanka Bekelech Borechaová vyhráli 26. ročník Pražského maratonu. Kigen dosáhl času 2:07:54 a stal se prvním keňským vítězem od roku 2016. Vyhrál před etiopskými běžci Kelkilem Woldaregayem a Yitayalem Zerihunem.

Borechaová si vytvořila osobní rekord výkonem 2:22:56, závod skončil etiopským vítězstvím po sedmi letech. Druhá skončila Purity Changwonyová z Keni a třetí krajanka vítězky Sintayehu Hailemichaelová.

České tituly ve slunečném a teplém počasí získali podle očekávání Jiří Homoláč, který triumfoval potřetí, a premiérově Marcela Joglová.

Homoláč při absenci zraněného obhájce prvenství Víta Pavlišty navázal na triumfy z let 2013 a 2018. V české konkurenci zvítězil v čase 2:18:43, který je o více než čtyři minuty pomalejší oproti osobnímu maximu. Celkově doběhl desátý. Stříbro v MČR získal pětinásobný domácí šampion Petr Pechek a bronz Ondřej Fejfar.

Joglová dorazila do cíle za 2:39:23 a dokončila první maraton od loňského startu na olympijských hrách. V dubnu vzdala závod v Rotterdamu a pro účast v Praze se kvůli zdravotním problémům rozhodla na poslední chvíli. Na české stupně vítězů ji doprovodily Barbora Macurová a majitelka pěti titulů Petra Pastorová.

Témata: Pražský maraton