Lukáš Krpálek: Vyznamenání si v pondělí nepřevezme! Kvůli válce na Ukrajině!

Lukáš Krpálek s manželkou Evou 3

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

3. března 2022 14:58

Judista Lukáš Krpálek se rozhodl, že v pondělí nepřevezme na Pražském hradě státní vyznamenání. Fanouškům vysvětlil, že tak činí kvůli probíhající válce na Ukrajině, v níž bojují i podle jeho slov bojují i kamarádi.

Krpálek má obdržet Medaili Za zásluhy I. stupně, kterou se mu prezident Miloš Zeman rozhodl loni udělit u příležitosti státního svátku 28. října. Na sociální síti dnes vysvětlil, proč se na pondělní ceremonii nedostaví.

Judista uvedl, že ačkoliv si udělení státního vyznamenání váží, protože jde podle jeho názoru o největší nesportovní ocenění jeho činnosti, musí se ze slavnostního předávání omluvit.

"Nedovedu si představit, že bych si na sebe bral slavnostní oblek v této době, kdy na Ukrajině umírají lidé, sportovci a mí osobní kamarádi tam bojují v maskáčích za svou vlast," napsal dvojnásobný olympijský vítěz.

"Vždy jsem hrdě a rád reprezentoval naši zemi a vždy budu, ale moc si přeji, aby sportovní souboj byl jediný způsob soupeření mezi státy," dodal jihlavský rodák.

Snad ani není třeba připomínat, že Krpálek triumfoval v judu na olympijských hrách v Riu 2016 v polotěžké a Tokiu 2021 v těžké váze. Je rovněž dvojnásobným mistrem světa a trojnásobným mistrem Evropy.

Prezident Zeman v pondělí předá státní vyznamenání udělená v letech 2020 a 2021. Ceremonie se nekonaly v řádném termínu kvůli pandemii covidu-19 a zdravotním problémům hlavy státu. 

Témata: Lukáš Krpálek státní vyznamenání