Zimní olympijské hry 2022 přiměly Číňany sportovat. Chybějící sníh pro ně není problém

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. února 2022 17:29

Eric Zhang se narodil v Čchung-čchingu na jihu Číny a vyrůstal v teplém podnebí. Když však odešel na vysokou školu do New Yorku, propadl kouzlu sněhu. Od té doby se stal vášnivým lyžařem a nyní, kdy opět žije v Číně, vychovává svá malá dvojčata jako milovníky zimních sportů, napsal zpravodajský server CNN.

Načasování by ani nemohlo být lepší, protože Čína nyní hostí zimní olympijské hry v Pekingu. Nová generace čínských dětí sleduje sportovce, jako je Eileen Guová, jak získávají zlaté medaile, a začíná snít o vlastních sportovních úspěších.

Na rozdíl od minulých let by nyní děti z celé Číny mohly mít šanci věnovat se zimním sportům díky krytým sjezdovkám, kluzištím, sněhovým simulátorům a dalším atrakcím, které se objevují i v nejteplejších klimatických oblastech země.

V Šanghaji, Kantonu, Čchung-čchingu, Šen-čenu, Pekingu a Šen-jangu - největších čínských městech - jsou nyní místa, kde si dospělí i děti mohou hrát na sněhu, i když je venku přes 25 stupňů Celsia.

Sen stát se olympionikem přitom není jediným lákadlem. Od začátku pandemie koronaviru v březnu 2020 jsou čínské hranice v podstatě uzavřené. To znamená, že turisté, kteří by v minulých letech mohli vyrazit za lyžováním do zahraničí, zkoumají možnosti domácí turistiky, aby ukojili svou touhu po sněhu.

A Zhang je jedním z nich. V minulosti navštívil o dovolené japonské Sapporo a jezero Tahoe ve Spojených státech, aby si zalyžoval. V loňském roce se však vydal k jezeru Sung-chua na dalekém severu provincie Ťi-lin, nedaleko hranic se Severní Koreou.

Zdrojem inspirace jsou také čínské sociální sítě, kde uživatelé serverů, jako je weibo nebo WeChat, sdílejí fotografie z lyžařských a snowboardových výletů. "Jsou to mladí lidé a tohle je jejich cíl," říká Zhang. "Tohle jsou místa, kde chtějí utrácet peníze - a právě oni jsou skupinou, která utrácí nejvíc," dodává.

Na stoupající oblibě zimních radovánek a sportů vydělávají i další odvětví, především výrobci oblečení do chladného počasí a producenti sportovního vybavení.

Čínská vláda v posledních letech podnikla řadu kroků, aby v rámci olympijské kampaně propagovala a podpořila rozšíření zimních sportů v zemi. V roce 2016 zveřejnila čínská národní sportovní agentura ambiciózní plán vybudovat do konce roku 2022 celkem 650 kluzišť a 800 lyžařských středisek.

Vláda uvádí, že od doby, kdy Peking před sedmi lety získal pořadatelství zimních olympijských her, se do zimních sportů zapojilo více než 300 milionů Číňanů.

Rychlý nárůst zastřešených sportovišť určených pro provozování zimních sportů ale má i svou odvrácenou stránku. Mnohá domácí lyžařská střediska a kluziště v Číně nejsou tak moderní jako ta v zavedenějších oblastech v Evropě nebo Severní Americe.

Kvalita sportovišť pak může být dost nevyrovnaná a příliš rychlá výstavba může také škodit životnímu prostředí. Problém je především s obrovskou spoustou vody, která je potřeba na výrobu umělého sněhu.

Témata: Olympijské hry 2022 olympiáda