Formule 1: Max Verstappen mistrem světa! V dramatickém závěru předčil Hamiltona

Max Verstappen

Autor: stars24.cz

12. prosince 2021 16:30

Karty byly před posledním závodem rozdány jasně: Lewis Hamilton se musel umístit před Maxem Verstappenem na bodované pozici. Do závěrečného představení v Yas Marina jako by se koncentrovala celá letošní sezóna.

Za soumraku se startovní pole seřadilo na startovním roštu, na němž chyběl Nikita Mazepin, jemuž byl zjištěn pozitivní test na COVID-19. Tým se rozhodl jej nijak nenahrazovat. Nejměkčí směs obuli Verstappen, Norris, Pérez, Sainz jr., Leclerc, Ocon a Ricciardo, nejtvrdší naopak Alonso a Gasly, ostatní měli na svých vozech žlutě označené pneumatiky. 

Na startu Verstappen "zaspal", ostatně jeho reakční doba byla o 0,32 pomalejší než u jeho největšího soupeře. Vzápětí přišel další kontroverzní moment, na které byl letošní ročník bohatý. V nájezdu do zatáčky 7 Max evidentně zopakoval manévr z Brazílie, aby Hamilton musel mimo trať nebo zpomalil, ovšem Brit už byl za apexem zatáčky. Volil proto průjezd únikovou zónou a vrátil se do čela, což okamžitě přineslo první vlnu emocí. Vedení závodu akceptovalo jeho zpomalení, aby se eliminovala časová výhoda, ale pozici přepustit nemusel. 

Ve 14. kole zajel do boxů Verstappen pro tvrdou směs, Hamilton ho napodobil o kolo později. Red Bull nechal na trati Péreze a kalkuloval s tím, že "Checo" dokáže Brita přinejmenším pozdržet. Tento předpoklad vyšel na jedničku - Hamilton dostihl Mexičana na začátku 20. kola, ale nedokázal se před něj dostat dříve, než o kolo později na rovince mezi zatáčkami 6 a 7. Jestliže před dojetím Péreze měl na Verstappena náskok 9,001 vteřiny, po zdolání druhého Red Bullu už pouze 1,256!!! Jenže jakmile byl Sergio za ním, v pohodě opět Verstappenovi začal ujíždět. 

Poté nastal první kritický moment - u Giovinazziho Alfy Romeo vypovědělo službu řazení a Ital odstavil svůj vůz v zatáčce 9. Byl vyhlášen režim virtuálního safety caru, což byla nevýhoda pro Hamiltona - mohl sice zajet do boxů, ale pokud by totéž neudělal Verstappen, přišel by o první místo a navíc by se jistojistě propadil i za Péreze. Red Bully zajely k mechanikům oba a nasadily opět středně tvrdou směs - Verstappen ztrácel na svého rivala téměř 19 vteřin. První kola jeho stíhačky z náskoku odkrajovaly desetiny, ale určitě méně, než by chtěl. Pět kol před cílem si Hamilton hlídal celkem komfortní náskok přes 11 vteřin. 

Nastal kritický bod #2. Nicholas Latifi po souboji s Mickem Schumacherem nezvládl v zatáčce za hotelem svůj Williams a pozadu narazil do bariéry. Maršálové museli navíc ještě hasit drobný požár brzd na levém předním kole. Byl vyhlášen režim safety caru, ovšem ve chvíli, kdy Hamilton byl už za vjezdem do boxů - Red Bully opět vytáhly z balíčku karet žolíka a zajely do boxů pro nejměkčí pneumatiky. Otázkou pouze bylo, zda se podaří uvést trať do stavu, kdy by se na ní mohlo závodit. Mezi Hamiltonem a Verstappenem totiž byla skupina vozů bojujících o závěr první desítky. Michael Masi dal pouze těmto pilotům v polovině předposledního kola pokyn, aby předjely safety car a pak prohlásil, že v posledním kole se bude opět závodit. Jestliže si Verstappen na předchozí poznámku o zamítnutí průjezdu pilotů o kolo zpět neodpustil štiplavé poznámky, teď mohl Masimu líbat ruce a kdo ví co ještě. Bylo jasné, že na měkké směsi má v ruce zbraň, proti níž Hamilton těžko najde obranu. Však se Maxovi povedl útočný manévr už v zatáčce šest a na rovnice třikrát změnil směr, aby znemožnil Hamiltonovi jakoukoli šanci. Lewis to ještě zkusil mezi zatáčkami 8 a 9, ale byl bez šance.

Jen málokdo sledoval dění za touto dvojicí, kde dvojice Alonso a Gasly vsadila na obrácenou strategii, Gasly ještě zkusil umocnit svou šanci zajetím pro měkkou směs v režimu RC a podařilo podstatně zlepšit startovní pozici. Skvěle zajel Cunoda, na němž si vylámal zuby Bottas, marně se snažící dobře jedoucího Japonce zdolat. Nenápadný závod jel Carlos Sainz jr., na rozdíl od největšího soupeře v Poháru konstruktérů neměl žádné potíže, což neplatilo o Norrisovi - ve 49. kole musel Brit do boxů kvůli pomalému defektu pneumatiky a spadl za oba piloty Alpine. Byť je dokázal záhy zdolat, boj o stupně vítězů byl ztracen. O štěstí může hovořit Leclerc, jenž v 16. kole po výjezdu Verstappena z boxů prosvištěl nemalý úsek vedle trati - snad se až příliš soustředil na Holanďanův vůz, ale tento incident pro něj neměl žádný důsledek. Maximálně rozladěný pak musel být Pérez - odvedl nejen skvělou práci pro tým, ale měl na dosah další stupně vítězů, aby ještě před restartem byl odvolán do boxů s oznámením, že musí závod ukončit.

Témata: Max Verstappen (jezdec F1) Formule 1