Velká pardubická: Kdo je letošním favoritem?

Velká pardubická

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. října 2021 18:13

Velká pardubická má před 131. ročníkem širší okruh kandidátů na triumf. Sázkovým favoritem je vítěz z roku 2017 No Time To Lose, ale šanci uspět ve slavném překážkovém dostihu má dalších pět koní mezi osmnáctkou startujících. Závod začne v neděli v 15:45.

Koně přivede před znovu zaplněnými tribunami na slavnostní přehlídku Tzigane du Berlais, vítěz závodu z roku 2018. Vloni muselo hlediště zůstat kvůli opatřením proti šíření koronaviru prázdné, nyní pořadatelé očekávají přes dvacet tisíc fanoušků.

Titul obhajuje Hegnus. V sedle třináctiletého hnědáka bude znovu slovenský žokej Lukáš Matuský. "Příprava proběhla tak, jak jsme si představovali. Byla náročná, kůň dostal zabrat tak, jak bylo potřeba," uvedl trenér Radek Holčák pro web Dostihový svět.

Henus je s kurzem 10:1 pátým sázkovým favoritem. "Hegnus nemládne, ten rok navíc na něm prostě je vidět a ne, že ne. Budeme si přát pokud možno měkčí dráhu," řekl Holčák. Titul naposledy obhájila před sedmi lety Orphee des Blins, která v roce 2014 uzavřela hattrick.

Na měkkém podkladu je podle svého trenéra favoritem No Time To Lose, který zvítězil v roce 2017 za deště a na měkké trati. Letos ze dvou startů dvakrát vyhrál - v I. kvalifikaci a na 3300 metrů dlouhém crossu, v kterém ukázal svůj finiš. Přes překážky ho povede žokej Ondřej Velek.

Osminásobný vítěz mezi žokeji Váňa chystá na dostih dalšího vítěze Theophilose (2019), kterého znovu osedlá Josef Bartoš. Překvapit může nováček Mahe King s pětinásobným šampionem Janem Faltejskem. "Honzovi bych to přál. Nejradši bych byl, aby kvůli atmosféře syndikátu vyhrál Theophilos, ale když to bude jeden z našich koní, tak je mi to jedno," podotkl s úsměvem Váňa.

Témata: Velká pardubická