Český hokej truchlí! Zemřel legendární obránce Jan Suchý (†76)

Jan Suchý

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. srpna 2021 14:24

Českou hokejovou obec dnes zasáhla velmi smutná zpráva. Ve věku 76 let zemřel legendární reprezentační a jihlavský obránce Jan Suchý, který jen shodou okolností nikdy nezískal titul mistra světa.

Informaci o Suchého úmrtí přinesl s odvoláním na zástupce havlíčkobrodského klubu, jehož odchovancem byl, server idnes.cz. 

Legendárním obráncem byl z několika důvodů. Jako jeden z prvních začal s blokováním střel tělem, především však vynikal ofenzivními schopnostmi. Dodnes je neproduktivnějším obráncem v historii československého hokeje, v sezóně 1968/69 dokonce jako jediný bek vyhrál kanadské bodování nejvyšší soutěže. 

Ligu vyhrál s Duklou Jihlava celkem sedmkrát, rovněž zvítězil v úvodních dvou ročnících Zlaté hokejky. Na reprezentační scéně se mu ale ty největší úspěchy vyhýbaly, dosáhl "jen" na stříbro z mistrovství světa i olympijských her.

O titul z šampionátu přišel kvůli podílu na tragické nehodě, při které řídil s alkoholem v krvi. Suchý se pak v roce 1972 sice připravoval s reprezentací na vrchol sezóny, ale jeho účast nakonec orgány neposvětily. V létě si pak odseděl část trestu odnětí svobody.

Témata: Jan Suchý úmrtí