Zklamaný Josef Dostál: Závod málem nedojel!

Josef Dostál

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. srpna 2021 8:52

Kajakář Josef Dostál sotva stál na nohách a ztěžka dýchal. Za slunečními brýlemi se dalo vyčíst zklamání z neúspěšné mise o olympijské zlato, která skončila v Tokiu pátým místem. A dohromady s vyčerpáním z kilometrového závodu pod spalujícím sluncem měl co dělat, aby ze sebe dostal při hodnocení slovo.

"Bylo to nesmírně těžký. Neměl jsme na to," vysoukal ze sebe Dostál, který chtěl po stříbru před pěti lety v Riu de Janeiro zaútočit na nejcennější kov. "Dal jsem do toho všechno a došlo mi," dodal na rovinu osmadvacetiletý kanoista, zatímco se unaveně opíral o plůtek před sebou.

Touha pádlovat o zlato se dala vycítit už na startu. Dostál první takzvaně ulil. "Což mě až tak nevyhodilo z pohody. Musím říct, že druhý (start) jsem trefil pěkně," řekl. Po prvních sto metrech měl dojem, že závod rozjel dobře. "Přešel jsem do příjemného záběru a říkal si, že se s nima budu držet vpředu, že takhle bych ten kilák mohl zvládnout. No. To jsem si myslel a tak to nebylo."

Soupeři mu nečekaně začali postupně ujíždět. "Tam, kde mi normálně neujíždějí," komentoval Dostál stav v polovině závodu a ztrátu okolo dvaceti metrů. "Tak jsem si říkal: 'Dobrý, chci jet na zlato, půjdu na vlnu, protože vpředu to s nima neudržím'. Na to jsem neměl," prohlásil. Na chvilku přerušil rozhovor, aby chytil dech, a pokračoval. Rozhodl se pak zaútočit v poslední čtvrtině závodu. Okolo mety 250 metrů do cíle zvýšil obrátky. "Začal jsem do toho hrabat jako šílenec. Říkal jsem si, že teď musím jít, teď tam zlato visí ve vzduchu," řekl, že pořád věřil v úspěch.

Sto metrů před cílem mu ale bylo jasné, že soupeře nechytí. Nakonec byl rád, že projel cílem. "Nepřemýšlel jsem nad tím, že bych mohl být druhý, třetí. Ne že bych to nechtěl, ale chtěl jsem vyhrát. Došlo mi takovým způsobem, že jsem mohl možná deset patnáct metrů dál, ale taky by..., taky by..., taky by bylo dost možný, že bych to ani nedojel," uvedl Dostál.

Když vylezl z lodi, lehl si na molo a dlouho těžce vydechoval. Ještě po čtyřiceti minutách vypadal totálně vyždímaný. "Teď je mi..., teď je mi dost hrozně, no. Ale už se neválím na mole jak srač.., jsem opřený o zábradlí a aspoň stojím na nohou," pronesl závodník pražské Dukly.

Před závodem si přál všechno, jenom ne silný vítr do zad. "Že by to mohlo o medaile určitě jít, o vítězství, když si všechno sedne," řekl. Ale právě vítr do zad na kanálu Sea Forest Waterway dul. "Ale vlny nebyly, takže jsem měl aspoň výhodu, že se nepotopím," řekl.

Vítr se podepsal na rychlém závodu. "Je to taky vidět na výsledcích," poukázal na to, že vítězný Bálint Kopasz z Maďarska vylepšil o více než sekundu světové maximum. Druhý skončil jeho krajan Adam Varga a bronz vybojoval Fernando Pimenta z Portugalska. Před Dostálem ještě dojel Jacob Schopf z Německa. "Na mě a Němce zůstal černej pešek," řekl Dostál.

Témata: Josef Dostál