Zápas Česko - Dánsko skončil porážkou! Po prohře 1:2 se s EURO 2021 loučíme!

Český tým proti Dánsku

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. července 2021 20:10

Čeští fotbalisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Baku s Dánskem 1:2 a rozloučili se s turnajem. Seveřané rozhodli už v prvním poločase, kdy se trefili Thomas Delaney a Kasper Dolberg. Čtyři minuty po pauze snížil pátým gólem na šampionátu Patrik Schick, ale srovnat už národní tým nedokázal.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého nenavázali na nedělní vítězství 2:0 v osmifinále nad Nizozemskem. Český tým hrál v samostatné historii čtvrtfinále na Euru počtvrté a podruhé neuspěl. Mezi nejlepší osmičkou národní mužstvo skončilo i před devíti lety.

Reprezentanti nedokázali zopakovat semifinálovou účast svých předchůdců z roku 2004 v Portugalsku, kde český celek ve čtvrtfinále porazil Dány 3:0. Se Seveřany národní tým na velké akci po předchozích dvou vítězstvích poprvé prohrál, soupeře ve vzájemných duelech neporazil už posedmé za sebou.

Dánové postoupili na velké akci mezi poslední čtyři týmy potřetí v historii a poprvé od roku 1992, kdy kontinentální šampionát senzačně vyhráli. Ve středečním semifinále v Londýně narazí na lepšího z dvojice Ukrajina - Anglie.

Čtvrtfinále se hrálo až v tři tisíce kilometrů vzdáleném Baku. Kvůli opatřením proti koronaviru mohlo být v hlediště jen 31 tisíc diváků, zápas ale sledovalo jen 16.306 fanoušků. Českým příznivcům vedle daleké cesty komplikovala návštěvu i nutnost nastoupit pro návratu do vlasti do izolace, a v ochozech tak měli převahu Dánové.

Trenér Šilhavý udělal oproti osmifinále jednu změnu v sestavě. Do zahajovací jedenáctky se po odpykání disciplinárního trestu vrátil Bořil, naopak kapitán Darida po zranění začal jen na lavičce.

Seveřané si ve velkém vedru v Baku těžko mohli přát lepší start. Rozhodčí jim po údajném zásahu bránícího Čelůstky chybně přisoudil rohový kop a po něm se v páté minutě hlavou prosadil z druhé vlny úplně nepokrytý Delaney.

Záložník Dortmundu mohl v 17. minutě zvýšit, v dobré pozici ale minul. Za pět minut se na druhé straně dostal až před Schmeichela Holeš, na vítězný gól z osmifinále však nenavázal a zblízka trefil brankáře.

Po půlhodině těsně nedoskočil na centr z přímého okopu Čelůstka, na druhé straně pak vyrazil Vaclík střelu Damsgaarda, slavícího 21. narozeniny. Ve 42. minutě už byl český brankář bez šance. Vestergaard na levé straně vysunul Mähleho a jeho centr šajtlí poslal zblízka do sítě Dolberg. Navázal na dvě branky z osmifinále proti Walesu (4:0).

Trenér Šilhavý po pauze dvakrát vystřídal - místo Masopusta s Holešem naskočili Jankto a druhý útočník Krmenčík. Reprezentanti výrazně přidali a brzy snížili. Krmenčíkovu střelu i Barákův pokus ještě Schmeichel vyrazil, ale na Schickovo pohotové zakončení k tyči po Coufalově centru už nedosáhl.

Pětadvacetiletý útočník se pátým gólem na turnaji dotáhl na lídra tabulky kanonýrů Ronalda, Portugalec je ale v čele díky jedné asistenci. Schick se zároveň s pěti brankami dotáhl na nejlepšího českého střelce historie Eura Milana Baroše. Kanonýr Leverkusenu dal pět z šesti gólů reprezentace na tomto šampionátu.

V 65. minutě musel kvůli zranění střídat Čelůstka a na pozici stopera ho nahradil Brabec. Čechy poté dvakrát udržel ve hře Vaclík, který v 78. minutě vytáhl Poulsenovu ránu a za chvíli zasáhl i zblízka proti Mählemu. V závěru už reprezentantům v náročných podmínkách ubývaly síly a srovnat nedokázali.

Témata: Fotbal Fotbal ME 21