EURO 2021: Česko - Nizozemsko 2:0. Národní tým postupuje do čtvrtfinále ME!

Tomáš Holeš brání Georginia Wijnalduma v zápase osmifinále ME.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. června 2021 18:53 | Aktualizováno: 27. června 2021 20:01

Svůj osmifinálový duel mají v neděli v podvečer na programu čeští fotbalisté v rámci letošního evropského fotbalového šampionátu. Důležitý souboj o postup mezi nejlepších osm týmů turnaje, tedy o postup do čtvrtfinále, hrají svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého s Nizozemskem.

Češi se pak musejí v tomto utkání obejít bez zraněného kapitána Vladimíra Daridu, kterého tak nahrazuje Antonín Barák a kapitánskou pásku tak bude nosit Tomáš Souček. Vykartovaného obránce Jana Bořila pak pro změnu nahradí Pavel Kadeřábek a na křídlech pak figurují Masopust se Ševčíkem.

Po úvodní pasáži, kdy se balón dostával od kopačky ke kopačce uprostřed hřiště se ještě v první minutě Malen rozhodl centrovat zleva, ale naštěstí pro českou obranu tento nebezpečný míč žádného nizozemského adresáta nedostal. Za chvíli to na druhé straně střelou z dálky zkoušel Holeš. Od začátku je však vidět, že Nizozemci na nás vyrukovali s aktivním napadáním hned při naší rozehrávce a svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého tak nebude nikterak jednoduché dostávat se na útočnou polovinu. Ovšem i na Češích bylo vidět, že chtějí odpovědět stejnou aktivní mincí.

V páté minutě se dopředu snažil dostat Depay, ale ten byl českou obranou dokonce ztrojen. V osmé minutě zahrávali rohový kop sice na krátko, ale i tak se balón nakonec dostal na vzdálenější tyč na hlavu De Ligta, naštěstí z toho Češi vyvázli bez úhony. O dvě minuty později se od Kalase málem dostal balón k Malenovi do úniku,  ale u míče byl dříve gólman Vaclík. Ve 13. minutě přišla na řadu nedomluva mezi vyběhnuvším Vaclíkem a Kalasem a po Dumfriesově snaze dostat míč do prázdné branky z toho byl nakonec rohový kop. Po čtvrthodině hry se dostávali Češi do rychlého kontru, na jehož konci se nakonec Schick neprobojoval do úniku přes De Ligta. Dumfries pak posílal zleva další centr do předbrankového prostoru, kde si s ním ale česká obrana poradila.

Ve 20. minutě zahrávali Nizozemci zleva volný přímý kop, ale nic z toho i díky obranné práci Čechů nebylo. Minutu na to Ševčík zprava centroval na přední tyč, kde byl Souček, jenže ten hlavičkoval bohužel v obrovské šanci nepřesně. Dvakrát v krátké řadě za sebou se Souček tlačil za obranu, ale k zakončení se ani v jednom případě nedostal. Ve 28. minutě se rozhodl zpoza vápna ke střele Schick, která mířila sice mezi tři tyče, ale u míče byl včas gólman Stekelenburg. Ve 31. minutě na druhé straně opět hrozil Dumfries spolu s Malenem, ale byl z toho zase další nizozemský rohový kop. A i po další Malenově akci se rozehrávalo od rohového praporku. Ale ani tentokrát z toho velká šance nebyla.

Ve 34. minutě se po slušné kombinaci na pravé straně dostal k centru před branku Coufal, ale byl z toho pouze roh po De Ligtově zákroku. Za chvíli pak Schick zleva centroval, ale pouze do rukavic Stekelenburga. Po chybě Coufala po pkusu vyvézt balón dopředu se pak schylovalo k nizozemskému brejku, ale vše nakonec dobře dopadlo. Navíc za chvíli se ve veliké příležitosti na druhé straně po Masopustově přihrávce ocitl Barák, jeho zakončení bylo naštěstí pro Nizozemce ztečováno.

Češi sice předváděli velmi dobré návraty po ztrátách balónu a následná zneškodnění útočných akcí Nizozemců, přesto se ve 39. minutě k zakončení z úhlu zleva dostal Dumfries, proti němuž zakročil Vaclík. Českou obranu pak při další nizozemské příležitosti zachránil zdvižený praporek asistenta sudího. V nastaveném čase se pak Nizozemci propracovali i díky Depayově centru zleva do skoro tutové šance.

Protože ani z toho nic nebylo, oba týmy se tak nakonec odebrali na poločasovou přestávku za bezbrankového stavu.

Krátce po návratu na hřiště uviděl Dumfries žlutou kartu za jeho faul loktem vůči Kadeřábkovi, který musel být následně ošetřován. Ve 49. minutě měli Češi štěstí, že po pokusu o rychlý kontr Dumfries zleva nepřesně přihrál doprostřed hřiště Malenovi. Bylo ale pěkné vidět, že ani po přestávce nautuchala touha na straně českých fotbalistů něco s výsledkem udělat a i oni tak byli k vidění s míčem na kopačkách na útočné polovině. Jenže v 52. minutě se dostal do brejkové situace po chybě obrany Malen, ale ten si naštěstí nepřišel díky skvělému zákroku na Vaclíka. Hned na to se hnal Schick dopředu a snažil se ho zastavit De Ligt. Ten však zahrál rukou blízko nizozemské šestnáctky rukou a protože byl posledním Nizozemcem, sudí po diskuzi s VARem mu udělil červenou kartu.

V 60. minutě zahrávali Češi rohový kop, po kterém hlavičkoval Schick, ale branku tehdy netrefil. Poté se ještě řešilo s VARem, zda Dumfriesův zákrok bude vyhodnocen jako penaltový, ale nakonec nebyl. V 64. minutě se Češi dostali do další obrovské příležitosti. Po centru zleva se balón dostal k naprosto volnému Kadeřábkovi, který to mohl zakončit ke vzdálenější tyči, kde by byl gólman Stekelenburg bezmocný, ale nakonec se střela bohužel nepovedla a nizozemská defenziva tak tuto šanci odvrátila. Český tlak se postupně zvyšoval. Barák tehdy z velkého úhlu centroval před branku a div, že si míč Stekelenburg nesrazil do vlastní branky.

Češi hráli tehdy výtečnou pasáž, která vyvrcholila v 68. minutě gólem! Po rohu zleva se balón dostal nejprve na vzdálenější tyč, odkud Kalas vracel míč do ohně k Holešovi, který hlavou otevřel skóre, 1:0 pro Česko. Následovalo nizozemské střídání, kdy De Roona vystřídal Weghorst. Po jednom z ostrých zákroků to pak s obráncem Kalasem nevypadalo dobře, ale rozhodl se pokračovat.

V 77. minutě se zdálky rozhodl prověřit gólmana Stekelenburga Souček, ale nizozemského muže v brance nikterak nevylekal. Po další české kombinaci to pro změnu zkoušel Barák, ale i tentokrát si s touto českou akcí brankář Nizozemců poradil bez potíží. V 80. minutě pak ale konečně vytryskla podruhé česká radost. Po zisku balónu ze strany Tomáše Holeše šel tento slávista dopředu s míčem, který ho pak poslal před branku Schickovi a ten zakončil přesně, 2:0.

V 85. minutě se po centru zleva dostávali Nizozemci do šance, ale Vaclík nejenže míč stáhl k sobě, ale navíc byl před tím ještě pískán ofsajd. Následně na hřiště přišli Hložek s Králem, odešli Ševčík a hrdina Holeš. V 89. minutě se hnali dopředu Hložek s Barákem, přičemž ten první pak zleva předával doprostřed hřiště tomu druhému, ale Barák se do brejku kvůli špatnému zpracování nedostal.

Rozhodčí nastavili šest minut a to všechno v době, kdy Češi kontrolovali hru a dařilo se jim Nizozemce držet na uzdě. Na hřiště pak Šilhavý poslal Krmenčíka se Sadílkem, ze hřiště odešli Schick s Barákem. Protože ve zbývajících minutách už opravdu Češi suverénním způsobem dokontrolovali zápas, mohla po závěrečném hvizdu česká radost v Budapešti z postupu do čtvrtfinále mohla propuknout naplno.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečný výsledek (27.6.2021):

Osmifinále:

Nizozemsko - Česko 0:2Branky: 68. Holeš, 80. Schick

Úvodní sestavy:

Nizozemsko: Stekelenburg – Dumfries, de Vrij, de Ligt, Blind, van Aanholt – de Roon, Wijnaldum (C), F. de Jong – Depay, Malen

Česko: Vaclík – Coufal, O. Čelůstka, Kalas, Kadeřábek – Holeš, Souček (C) – Masopust, Barák, Ševčík – Schick

Témata: fotbal ME Fotbal