Hokej MS online: Američané převálcovali Němce! Odváží si bronz!

USA porazily Německo 6:1

Autor: David Holub, stars24.cz

6. června 2021 17:46

Před nedělním večerním finálovým vrcholem mezi Kanadou a Finskem se v lotyšské Rize odehrálo odpoledne utkání o bronzové medaile, ve kterém se utkali pro změnu poražení semifinalisté Američané a Němci. Daleko lépe se v tomto zápase vedlo zámořskému týmu, který vlastně o svých čtvrtých bronzových medailí za posledních osm let rozhodl ve druhé třetině, kdy vstřelili čtyři branky a upravili tak skóre v této části hry na 5:0. V polovině třetí třetiny se sice Němcům podařilo snížit zásluhou Bittnera, ale zanedlouho na konečných 6:1 zvýšil Donato.

Němci chtěli po dlouhých osmašedesáti letech získat ze světového šampionátu konečně nějaký ten cenný kov, ale už od úvodních minut bylo znát spíše na Američanech, že se ženou za bronzovou medailí  poněkud svižněji. Duel sice pro Američany nezačal nejšťastněji, když Jason Robertson svým vyloučením nabídl soupeři hned čtyřminutovou přesilovku, ale tu naši západní sousedé nedokázali využít a už tehdy tak Němci ukázali, že to úplně jejich zápas nebude, protože hned poté, co se Robertson vrátil z trestné lavice, unikl Němcům Christian Wolanin a ten tak po šesti minutách otevřel skóre. Německý gólman Brückmann si tak tedy před tím nesáhl ani jednou pořádně na puk a už ho musel vytahovat ze své branky, 1:0 pro USA.

Německým hokejistům se pak ještě hrůzněji nevyvedla následující druhá dvacetiminutovka, kde se svěřencům kouče Jacka Capuana povedlo během šesti minut navýšit na 5:0. Nejprve svou pohotovost předvedl dorážející Garland, poté po dalším americkém úniku bekhendově zakončil Jack Drury. Do konce druhé třetiny přidali ještě další dvě branky Robertson a Moore. Mezitím mohl utkání trochu více zdramatizovat Dominik Kahun, jenže ten během německé přesilovky trefil pouze tyčku. Alexandera Chmelevskiho pak finští rozhodčí vyloučili na pět minut plus do konce utkání, ale ani tuto přesilovku, stejně jako tu následnou dvojnásobnou, Němci využít nedokázali.

A to i díky výtečně chytajícími americkému muži s maskou Calu Petersenovi, jenž se pak v závěrečné třetině blýskl zákrokem proti Tobiasu Riederovi, jenž se dostal do brejkové příležitosti. Až v 50. Minutě se podařilo naposledy na tomto šampionátu Němcům skórovat a to díky Bittnerovi, který tak tedy snížil na 5:1. Pokud ale tehdy Němci doufali, že se může schylovat k nějakému většímu zdramatizování z jejich strany, byli na omylu. Hned na to totiž na 6:1 zvýšil Donato. Američané si pak klidným nedělním tempem dokráčeli pro bronzové medailie.

Mistrovství světa v ledním hokeji v Rize – konečný výsledek (6.6.2021):

UTKÁNÍ O BRONZ:

USA - Německo 6:1 (1:0, 4:0, 1:1)Branky a nahrávky: 6. Wolanin, 27. Garland (Robertson, Wolanin), 29. Drury (Chmelevski), 32. Robertson (Garland, T. Thompson), 33. T. Moore (Garland, T. Thompson), 50. Donato (Clendening, T. Thompson) – 50. Bittner (Plachta, Kahun)

Témata: Hokej MS Hokej MS GER Tým Hokej MS USA Tým