MS v hokeji 2021: Česko - Slovensko 7:3. Gólové hody, národní tým postupuje z 3. místa!

Filip Zadina slaví gól proti Slovensku. (1.6.2021)

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

1. června 2021 16:04 | Aktualizováno: 1. června 2021 17:31

Úkol zněl jasně. Češi měli od pondělí jistý postup do čtvrtfinále, pokud by ale porazili Slováky v základní hrací době, mohli si ve skupině polepšit na třetí místo. To se podařilo, národní tým deklasoval východní sousedy poměrem 7:3.

Filip Pešán se společně s asistenty rozhodl pošetřit některé opory. Do utkání s východními sousedy tak nenastoupil brankář Šimon Hrubec, obránce Filip Hronek a útočníci Jan Kovář, Dominik Kubalík, Jakub Vrána a Jiří Sekáč.

👥 Takto vypadá dnešní sestava – v brance dnes Roman Will, kapitánem Tomáš Zohorna, v útocích došlo k řadě změn! 🦁#narodnitym #jakolev #mshokej #SVKvCZE 🇸🇰🆚🇨🇿 pic.twitter.com/E7lFM4cGIO

— Hokejový nároďák (@narodnitym) June 1, 2021

Český tým měl impozantní vstup do zápasu, hned v úvodním střídání dosáhl branky. Po šťastném odrazu se k puku dostal Zadina a přesnou střelou jej poslal za Hudáčka. Stačilo k tomu pouhých 29 vteřin hry.

Následovalo několik minut bez větších šancí, přičemž Češi byli aktivnějším týmem. Až v polovině třetiny měl nadějnou šanci Flek, slovenského brankáře ale nepřekonal. Hudáček pak zariskoval, když šel pro kotouč za vlastní bránu, kde o něj přišel v souboji s Blümelem. Jeho přihrávka ale našla před odkrytou klecí pouze soupeřova obránce.

Necelých pět minut před koncem přidali reprezentanti druhou branku. Po obrovské chybě v rozehrávce si s nabídnutou příležitostí poradili Zadina a Špaček, gól dal tentokráte druhý jmenovaný.

V závěru třetiny nedovoleně bránil Hanzl, soupeři tak dostali možnost si zahrát přesilovou hru. Slováci ji však nevyužili, do šaten se tak odcházelo za stavu 2:0 pro Česko.  

Ve druhém dějství se k první zajímavé střele dostal Smejkal, o pár vteřin později protečoval puk za Hudáčkova záda Radil a zvýšil na 3:0. Národní tým tak měl opět dobrý vstup.

Poté surově fauloval Zadinu slovenský útočník Pospíšil, takže i Češi dostali možnost si vyzkoušet hru v početní převaze. Slováci ale oslabení přestáli a následně udeřili. Po chybě v rozehrávce se ke kotouči dostal Sukeľ, kličkou se uvolnil a překonal Willa.

Po faulu Špačka si navíc naši sousedé zahráli další přesilovku, v jejímž průběhu se Will naopak zaskvěl fantastickým zákrokem a zabránil další změně skóre. Ta přišla až deset vteřin před koncem třetiny, kdy v přesilovce dostal nabito Libor Šulák a třetí brankou na turnaji zvýšil na 4:1.

Slováci před třetí třetinou vyměnili brankáře, do klece se postavil Adam Húska. Nulu ale dlouho neudržel. Po necelých čtyřech minutách šel do souboje Hanzl, puk se odrazil ke Stránskému, který neomylně zakončil.

Svůj první gól na šampionátu pak vstřelil také mladičký pardubický útočník Matěj Blümel, který nachytal Húsku ranou na přední tyč. Branky se ale dočkal i Blümelův klubový spoluhráč Bučko, tvrdou ranou od modré čáry upravil stav na 2:6 z pohledu slovenské reprezentace.

O další úpravu skóre se pak postaral krásnou křižnou střelou Kristián Pospíšil po přihrávce od Cehlárika. Slováci si ještě vyzkoušeli hru bez brankáře, ale byl to naopak obránce Hájek, který se postaral o sedmý gól české reprezentace. Ta tak dokráčela ke kýženému vítězství za tři body a posunu na třetí místo ve skupině.  

Česko - Slovensko 7:3 (2:0,2:1,3:2)

1. Zadina (Hájek, Moravčík), 16. Špaček (Zadina), 23. Radil (Šustr), 40. Šulák (Špaček), 44. Stránský, 46. Blümel (Stránský), 60. Hájek - 27. Sukeľ (Faško-Rudáš), 49. Bučko (Holešinský), 59. Pospíšil (Cehlárik)

Česko: Will - Hájek, Moravčík, Klok, Sklenička, Šustr, Šulák, Musil - Zadina, Chytil, Flek - Lenc, Špaček, Stránský - Radil, R. Hanzl, Smejkal - Musil, Zohorna, Blümel

Témata: Hokej MS Hokej MS CZE Tým Hokej MS SVK Tým