MS v hokeji 2021: Domácí Lotyši porazili Kanadu 2:0, Slovensko rozmetalo Bělorusy

Slovensko rozmetalo Bělorusy

Autor: David Holub, stars24.cz

22. května 2021 11:06

Hned v první hrací den letošního světového šampionátu v hokeji konajícího se v Rize se událo dost možná jedno z největších překvapení. I když se před turnajem hodně hovořilo o slabších mužstvech, která do Lotyšska přicestovala ze zámoří, málokdo asi čekal, že by snad měla kolébka ledního hokeje, tedy Kanada, prohrát hned na úvod s domácím Lotyšskem. To se ale nakonec stalo, kdy se do brány Kanady trefili Miks Indrašis a Oskars Batna a domácí hokejisté tak konečně na třináctý pokus porazili na MS Kanadu a to 2:0.

Reprezentanti země javorového listu do duelu s Lotyšskem sice vstoupili aktivněji, ale nedařilo se jim na tolik, aby jako první otevřeli skóre zápasu. To se však podařilo překvapivě domácím Lotyšům a to pouhou vteřinu před první sirénou. Tehdy využil druhou lotyšskou přesilovou hru Indrašis, jenž svou střelou mezi betony gólmana Kuemperse rozradostnil jistě celé Lotyšsko.

Právš tato trefa očividně vlila větší sebevědomí do lotyšských žil a po přestávce měli tak domácí na kontě daleko více příležitostí než favorizovaná Kanada. V jedné z možností se ocitl i extraligový mistr z Třince Freibergs, ale tehdy gólman Kuemper překonán nebyl, stejně jako v celé řadě dalších lotyšských příležitostí a jistě byl na ledě největší kanadskou hvězdou. Protože ani druhou přesilovku v zápase Kanaďané nedokázali využít, jistě je hodně mrzela situace z 29. minuty. To vyslal střelu na bránu Keninšov a to takovým způsobem, že ji ještě před brankou tečoval Batna.

To už Kanaďany viditelně zdravě naštvalo a postupem času to tak byli oni, kdo hráli více útočně. Jenže naráželi na zeď v podobě výtečného lotyšského gólmana Kivleniekse působícího v Columbusu. A tento čtyřiadvacetiletý muž s maskou se výrazně ukazoval i v závěrečném dějství tohoto utkání. Kanaďany vychytal v jejich další početní výhodě. V 54. minutě pak byl blízko ke třetímu lotyšskému gólu Abolts, ten ale po své brejku nechal vyniknout brankáře Kuemperse.

Tři minuty před koncem zápasu se pak zámořský tým rozhodl hrát v šesti bez gólmana, ale tolik vytoužené zdramatizování duelu z jejich strany nepřišlo. Naopak Daugavinš mohl zvýšit na 3:0, kdyby však netrefil tyč prázdné branky.

Bělorusko se snažilo zápas se Slováky zdramatizovat, nakonec ale prohráli 2:5

V zápase skupiny A se v pátek večer střetli Slováci s Běloruskem, nad kterým vedli už o čtyři branky, ale Bělorusům se v závěrečné třetině podařilo vrátit se do duelu dvěma přesnými trefami, ba co víc, mohli vstřelit i třetí z trestného střílení. Slovensko ale nakonec vyhrálo 5:2 po Cehlárikově trefě do prázdné branky.

První třetinu zahráli naši východní sousedé v zápase s Běloruskem perfektně. Vstřelili v ní hned tři branky a Bělorusům v podstatě nedali žádnou šanci. Poprvé se běloruská síť rozvlnila už po čtyřech minutách, kdy se podařilo skóre otevřít Pospíšilovi. Zároveň se Slováci mohli spolehnout na pro české fanoušky dobře známého brankáře Konráda, jemuž se podařilo poté vychytat Platta. V polovině úvodního dějství šli Bělorusové do čtyř na čtyři minuty a právě toho mohli Bělorusové litovat nejvíce. Během této početní nevýhody totiž inkasovali hned dvakrát, přičemž nejprve na 2:0 svou bombou zpoza kruhu zvýšil Cehlárik, další nechytatelnou pumelici pak svůj druhý gól v zápase vstřelil Pospíšil.

Nebylo tak divu, že došlo na běloruské straně k výměně gólmanů a tak na led přišel místo Šostaka Taylor. Proti němu už se Slovákům tolik střelecky příliš nedařilo a to i přesto, že se Bělorusové od 16. minuty museli obejít bez Komarova, jenž dostal trest pět minut plus do konce zápasu. Ale i tak měl Taylor práce dostatek. Jednou pomohla horní tyčka po Studeničově střele.

Ve druhé části se Bělrusové snažili zápas zdramatizovat, ale nepodařilo se to ani ve 28. minutě Plattovi, jemuž se po Konrádově překonání nepodařilo kotouč zasunout do prázdné branky, ani ve 36. Minutě, kdy se Bělorusům sice podařilo vsítit branku střelou Šarangoviče od modré, ale gól nebyl uznán kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Nutno však dodat, že šlo o velice sporný moment.

Zkoumání u videa přišlo na řadu i ve třetí třetině a to konkrétně ve 46. minutě, kdy po Hrivíkově zakončení vzali trenérskou výzvu Bělorusové kvůli ofsajdu. Ten nakonec spatřen nebyl a Slováci se tak radovali ze čtvrtého gólu. Pak už se ale Bělorusové postupně zvedali. Nejprve v 54. minutě využili dlouhou přesilovku pět na tři, ve které se trefil Stefanovič. Sedmapadesát vteřin na to pak druhou branku Bělorusů vstřelil Šarangovič. Daleko veseleji na běloruské straně pak mohlo být po trestném střílení, ale tentokrát Šarangovič neuspěl.

A tak mohl následně v klidu Cehlárik poslat puk do prázdné branky a upravit tak výsledek na konečných 5.2 pro Slováky.

Témata: Hokej MS Hokej MS SVK Tým Hokej MS CAN Tým Hokej MS BLR Tým