Jizerská 50: Smutná bere třetí místo! Vítězové jsou ze Švédska

Kateřina Smutná

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. února 2021 11:11

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Smutná doběhla třetí v Jizerské padesátce a po loňském pátém místě se vrátila v domácím závodě dálkového seriálu Ski Classics na pódium.

Vítězka ročníků 2015 a 2017 dorazila do cíle s více než tříminutovou ztrátou za vedoucím švédským duem, z něhož se o setinu sekundy radovala z druhého triumfu v Jizerských horách v kariéře Lina Korsgrenová před Idou Dahlovou.

Švédského vítěze měl i závod mužů. Ve finiši pětičlenné skupiny vyhrál Emil Persson a ukončil sedm ročníků trvající norskou nadvládu. Pro severskou velmoc vybojoval alespoň druhé místo Tord Asle Gjerdalen, třetí skončil Jermil Vokujev z Ruska. Nejlepším domácím běžcem byl na 19. místě Jiří Pliska.

Smutná při sedmé účasti vybojovala popáté pódiové umístění. Vedle dvou triumfů byla ještě dvakrát druhá (2018 a 2019). "Musím říct, že jsem se cítila strašně dobře a věděla jsem, že mám výborný lyže, takže jsem si věřila na hodně dobrý výsledek. Ty první dvě jsou zkrátka strašně rychlý, ty jsme nechaly potom odjet a soustředila jsem se na třetí místo a musím říct, že jsem si pak věřila," řekla v televizním rozhovoru Smutná, jež v závěru setřásla další Švédku Jenny Larssonovou a Norku Emilii Fletenovou.

Korsgrenová, jež byla vloni na Jizerské 50 třetí, vyhrála třetí díl Ski Classics za sebou a po čtyřech závodech suverénně vede průběžné pořadí. Smutná se posunula na pátou příčku. Persson navázal na předchozí triumf v Marcialonze a také si upevnil průběžné první místo.

Témata: Jizerská 50 Kateřina Smutná