Další český triumf! Erbanová získala další medaili!

Karolína Erbanová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. února 2018 16:27

Medailový víkend pro Českou republiku pokračuje v olympijském Pchjongčchangu i v neděli. Poté, co nejprve v sobotu vyhrála senzační zlato v superobřím slalomu ve sjezdovém lyžování Ester Ledecká, v neděli rozradostnila ziskem dalšího, v pořadí již šestého, cenného kovu z těchto Her české fanoušky rychlobruslařka Karolína Erbanová. Ta totiž získala na trati dlouhé 500 metrů bronz. Zlato putuje do Japonska zásluhou Nao Kodairové, stříbro pak zůstává v Koreji díky Sang-hwa I, která v předposlední jízdě tohoto závodu dokázala překonat českou reprezentantku o pouhou jednu setinu.

Celkem 32 závodnic se zúčastnilo rychlobruslařského závodu o další sadu medailí a to tentokrát na trati dlouhé 500 metrů. Právě na tuto trať si nejvíc věřila česká reprezentantka Karolína Erbanová. Ta se objevila na olympijském rychlobruslařském oválu až v předpředposlední 14. jízdě, ve které se představila společně s největší favoritkou tohoto závodu, Japonkou Nao Kodairovou, jež se loni stala světovou šampionkou na trati této vzdálenosti.

Nejprve se do čela závodu díky svému výkonu dostala po osmi odjetých jízdách Nizozemka Jorien ter Morsová, která pro změnu jela jízdu číslo 4. Tehdy do cíle dorazila v čase 37,530 tisícin vteřiny. Až v jedenácté jízdě se našla její první přemožitelka a to americká reprezentantka Brittany Boweová, jež byla rychlejší pouze o devět tisícin.

Další přemožitelky těchto doposud vedoucích závodnic se sešly až ve zmiňované 14. jízdě. V ní obě rychlobruslařky, jak Erbanová, tak Kodairová, rozjely svou jízdu velice rychle. Pro rodačku z Vrchlabí bylo výhodou, že byla vylosovaná do jízdy společně s největší favoritkou, protože tak díky ní mohla zajet velmi rychlou jízdu. Zatímco Japonka projela cíle v době, kdy časomíra ukazovala 36,94 setin vteřiny, Erbanová za ní zaostala o pouhých 40 setin a byla tak tedy průběžně druhá a čekala, jak na její čas odpoví zbývající soupeřky.

Především byla zvědavá, co předvede v následující jízdě domácí Korejka Sang-hwa I. Právě ona totiž patřila k těm, která ji ještě mohla překonat. A taky, že nakonec překonala. A stačilo jí k tomu pouze setina náskoku.

V poslední jízdě se pak představily Němka Herzogová a Ruska Golikovová, které nebyly tak rychlé, aby promluvily do konečného medailového pořadí a tak se česká olympijská výprava mohla v Pchjongčchangu radovat ze zisku svého, již šestého cenného kovu, tentokráte z bronzu pro Karolínu Erbanovou.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (18.2.2018):

Rychlobruslení, ženy - 500 m:

1. Kodairaová (Jap.) 36,942. I Sang-hwa (Korea) 37,333. Erbanová (ČR) 37,344. Herzogová (Rak.) 37,515. Boweová (USA) 37,5306. Ter Morsová (Niz.) 37,5397. Golikovová (OSR) 37,628. Goová (Jap.) 37,679. Jü Ťing (Čína) 37,8110. Hudeyová (Kan.) 37,88

Témata: Olympijské hry 2018 Karolína Erbanová