Medailový sběr pokračuje. Po bronzové Samkové přišla stříbrná Sáblíková!

Martina Sáblíková

Autor: stars24.cz

16. února 2018 17:05

Na sedmý soutěžní den právě probíhajících Zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu budou čeští sportovní fanoušci vzpomínat v tom dobrém. Poté, co nejprve bronzovou medaili získala snowboardkrosařka Eva Samková, se Češi mohli radovat ze stříbrné medaile, kterou na rychlobruslařském oválu získala Martina Sáblíková. Ta v pátek absolvoval závod na 5 000 metrů a přestože se Sáblíkové nepodařilo získat svou čtvrtou zlatou olympijskou medaili, předsevzetí, že z jihokorejské olympiády neodjede s prázdnou, vyplnila i tak. Zlato bere Nizozemsko zásluhou fantastického výkonu vycházející rychlobruslařské hvězdy Esmmei Visserové, bronz pak překvapivě putuje do Ruska a to díky Nataliji Voroninové, která jela poslední jízdu závodu spoelečně právě s českou olympioničkou.

Neuvěřitelný čas 6:50,23. Takový zaznamenala ještě před závěrečnou šestou jízdou, ve které se představila právě česká reprezentantka Martina Sáblíková, Nizozemka Esmee Visserová. I když Sáblíkové pětitisícovka sedí ze všech tratí nejvíce, věděla, že tento čas se dá překonat jen velmi stěží. Jak ale sama před závodem uvedla, slíbila, že bude boojovat, i kdyby měla přijít o nohy.

Svou jízdu rozjela dobře, ze začátku měla náskok na dosud vedoucí Nizozemku, postupem času ale ztrácela a dlouho se jí ani nedařilo setřást svou soupeřku z jízdy Rusku Voroninovou, která s ní hodně dlouhou držela krok a jela tak svou životní jízdu. I když to chvílemi vypadalo, že z toho žádný cenný kov být ani nemusí, nakonec byla v cíli stříbrná radost. Visserová, jež sledovala počínání svých sokyň z prostředka haly, pak mohla začít slavit zlato. A Ruska Voroninová? I díky Sáblíkové, se kterou jela až nečekaně vyrovnanou jízdu, překvapivě skončila na bronzovém stupínku.

Sáblíková byla za stříbro skutečně ráda, vždyť v této sezóně ji sužovala různá zranění. Nejprve ji trápilo levé koleno, poté zase ploténka a i proto v rámci letošního Světového poháru zaznamenala pouze jednu jedinou výhru. Na už olympijské trojce skončila na čtvrtém místě, po které měla česká olympionička utrápený a nešťastný výraz, který u ní není obvyklý. Trenér Petr Novák pak uvedl, že s časem spokojen byl, se čtvrtým místem a hlásil, že z Pchjongčchangu rozhodně přivezou medaili. V pátek se to vyplnilo.

Po třech medailích z Vancouveru (dvě zlata a bronz) a dvou ze Soči (zlato a bronz), tak přibyde ve sbírce této třicetileté Češky jedno stříbro z Pchjongčchangu.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018:

Rychlobruslení, ženy - 5000 m:

1. Visserová (Niz.) 6:50,232. Sáblíková (ČR) 6:51,853. Voroninová (OSR) 6:53,984. Van der Weijdenová (Niz.) 6:54,175. Blondinová 6:59,386. Weidemannová (obě Kan.) 6:59,887. Zujevová (Běl.) 7:04,418. Pechsteinová (Něm.) 7:05,439. Ošigiriová (Jap.) 7:07,7110. Peetersová (Belg.) 7:10,26

Témata: Martina Sáblíková Olympijské hry 2018