ZOH Pchjongčchang 2018: Česko má třetí medaili. Vlajkonoška Eva Samková vybojovala bronz!

Eva Samková (snowboardistka)

Autor: Dita Svobodová, stars24.cz

16. února 2018 9:50

Po bronzu biatlonistky Veroniky Vítkové a stříbru pro změnu biatlonisty Michala Krčmáře se Česká republika může radovat ze zisku dalšího cenného kovu na právě probíhajících Zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu.

Postarala se o to snowboardkrosařka Eva Samková, jež sice nedokázala obhájit svůj zlatý triumf z předešlých Her v Soči, ale přesto nemusí vůbec v žádném případě smutnit, neboť poté, co se ve pátek v brzkých ranních hodinách středoevropského času nejprve stala vítězkou kvalifikace a poté, co se postupně dostala do finále, nakonec vybojovala bronzovou medaili.Zlato tentokrát putuje na Apeninský poloostrov zásluhou Micheli Moioliové, největším překvapením pak bylo stříbro pro mladou, teprve šestnáctiletou Francouzku Julii Pereirovou de Sousovou Mabileauovou.

Protože vlajkonoška české výpravy na zahajovacím ceremoniálu těchto Her Eva Samková vyhrála kvalifikaci, do následných vyřazovacích jízd tak vstoupila tato ččeská olympionička z první pozice. Ve svém čtvrtfinále sice čtyřiadvacetiletá závodnice sice neměla start zrovna z nejrychlejších, ze začátku se ocitala na třetím místě a chvílemi se propadla i na čtvrtou pozici, která nezaručovala postup do semifinále, nakonec se jí i díky podařenému závěru této čtvrtfinálové jízdy povedlo dostat na druhé místo a mohla se tak radovat z postupu do semifinále.

I v něm nepředvedla start, který by ji hned posunul do předních pozic a i tentokrát tak musela bojovat o postup. Přestože závodnice kolem ní se nevyhnuly pádu, rodačka z Vrchlabí zachovala chladnou hlavu a do velkého finále  tak nakonec postoupila rovnou z prvního místa.

A ani během finálové jízdy nebylo delší dobu jasné, zda se Samková neocitne nakonec mimo medailové pozice. Dlouhou dobu se totiž nacházela až na posledním šestém místě a jen stěží hledala cestu, kudy se dostat dopředu. Postupem této finálové jízdy se ale česká reprezentantka vyhoupla na třetí místo a jen těsně před americkou legendou Lindsey Jacobellisovou i s koordinačními problémy skončila bronzová. Zmíněná Američanka je sice hned pětinásobnou světovou šampionkou, na žádných olympijských hrách, a těch se zúčastnila čtyřikrát za svou kariéru, se jí nepodařilo získat tolik touženou zlatou medaili.

Připomeňme, že ve čtvrtfinálové jízdě měla společně s Evou Samkovou původně nastoupit i další česká reprezentantka Vendula Hopjáková, která sice ani jednu kvalifikační jízdu nedokončila, přesto se měla v tomto čtvrtfinále objevit. Ve druhé kvalifikační části totiž upadla tak nešťastně, že si pohmoždila pravý kotník a poté, co ji lékaři ošetřili, sledovala další průběh závodu a tudíž i bronzový úspěch své kolegyně pouze s berlemi v cílovém prostoru.

Zranění se nevyhnulo ani další české snowboardkrosařce, která se měla těchto olympijských jízd zúčastnit také, ovšem ještě na samotoném tréninku v dějisšti těchto Her si osmnáctiletá Kateřina Louthanová přetrhala vazy v kotníku. Na svůj olympijský debut si tak ještě tato mladá závodnice musí počkat.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 (16.2.2018):

Snowboardcross - ženy:

1. Moioliová (It.)2. Pereiraová de Sousaová Mabileauaová (Fr.)3. Samková (ČR)4. Jacobellisová (USA)5. Trespeuchová (Fr.)6. Žekovová (Bul.)

...

24. Hopjáková (ČR)

Témata: Eva Adamczyková (dříve Samková) Olympijské hry 2018