Tragédie, která zasáhla svět! Jak se daří Schumacherovi čtyři roky po nehodě?

Michael Schumacher

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. prosince 2017 9:46

I čtyři roky po tragické nehodě na lyžích, při níž málem zemřel bývalý pilot a nejúspěšnější jezdec Formule 1 Michael Schumacher, zůstávají zprávy o jeho zdravotním stavu zahalené tajemstvím. Přesto populární Schumi, jenž mohl být rovněž výborným fotbalistou, plní nadále titulní stránky novin. Dozvěděli jsme se o jeho stavu něco nového? Jaká je naděje, že se zcela uzdraví? Na tuto otázku odpověděl australský server News.

Francouzský sportovní deník L'Equipe vydal tento týden číslo se siluetou legendy Formule 1. Vydání symbolizovalo výročí neslavné události, kdy Schumacher utrpěl při lyžování ve francouzských Alpách po nárazu do skály traumatické poranění mozku. Titulek hlásal: "Schumi, nezapomínáme na tebe."

Rozsáhlá série článků uvnitř časopisu představovala nové, avšak nevýrazné detaily. I čtyři roky po tragické nehodě tak zůstávají fanoušci nejúspěšnějšího jezdce Formule 1 v historii v temnotě. Postoj jeho managementu, že jeho zdravotní stav "není veřejnou záležitostí" zanechal po sobě mnoho otázek bez odpovědí. Je schopen mluvit? Může se hýbat? Komunikuje?

Nedostatek podložených informací však neodradil různé hlasatele poplašných zpráv, aby o Schumacherovi psali. Na internetu se jako požár šíří různé nepravdivé informace o stavu osmačtyřicetiletého muže. Na YouTube jsou například videa, v jejichž popisku je napsáno, že se jedná právě o Schumacherovu nehodu, i když tomu tak není.

Skutečnost je však taková, že poslední oficiální zprávy zevnitř Schumacherova kruhu byly v médiích publikovány déle než před rokem, kdy jeho právník řekl CNN, že Němec "stále nemůže chodit". Tehdy totiž probíhal soudní spor s časopisem, který napsal opak.

Od té doby - ticho po pěšině. Schumacherův stav je dnes největší sportovní záhadou a nejlépe uchovávaným tajemstvím. Ale proč?

Čtyři roky po jeho tragické nehodě Schumacherova publicita neutuchá. Jeho oficiální facebooková stránka se pravidelně aktualizuje, nejčastěji vzpomínkami na klíčové okamžiky ve své kariéře. Jeho webové stránky stále nabízejí různé rekvizity a suvenýry na prodej. Zároveň také přes rok funguje charita, která navázala na hashtag #keepfighting (#bojuj). 

"Děkujeme všem, kteří nás podporují tím, že nabádají jiné lidi, aby se nikdy nevzdali," napsal minulý týden na svém Instagramu Schumacherův syn Mick, jenž by také rád nakoukl do světa Formule1.

"Po mnoho let dostávala naše rodina pozitivní energii od lidí, kteří se cítili inspirováni mým otcem. Chceme tuto energii nasměrovat do síly, která by pomohla v oblastech, které můj otec vždy podporovaly," dodal.

Webová stránka charity se však o nehodě nezmiňuje, a tak si spousta návštěvníků myslí, že slogan "Keep Fighting" souvisí s Schumacherovou závodní kariérou, nikoli s jeho traumatem z nehody.

Všechny tyto okolnosti rozdělily fanoušky na dva tábory. Jedni si myslí, že by si zasloužili znát pravdu o svém hrdinovi a o tom, jak se s následky nehody dokázal vypořádat. Druzí respektují pohled rodiny, která chce Schumachera ochránit před mediálním zájmem.

"Tento nedostatek zpráv je jakýmsi útokem na všechny jeho příznivce," napsal jeden z fanoušků reakci na titulní stranu deníku L'Equipe. "Dělal veřejnou profesi, ta měla své výhody, ale i nevýhody. A jeho fanoušci by rádi věděli, jak na tom je, jestli lépe, nebo stále špatně."

Jiný příspěvek nesouhlasil: "Jeho rodina a přátelé dělají dobře, že ho ochraňují. Proč ukazovat do médií obrázky ochrnutého muže, který nemůže mluvit? Důstojnost je vším."

Jak je vidět, i čtyři roky po jeho tragické nehodě zůstává Michael Schumacher žhavým tématem diskuzí.

Témata: Michael Schumacher Formule 1