Tour de France: Kreuziger se zmáčkl a posunul v pořadí, Sagan opět šokoval!

Tour de France 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. července 2019 14:16

Zatímco český cyklista Roman Kreuziger v Pyrenejích trpěl, aby se – nakonec úspěšně – pokusil posunout pořadím letošní Tour de France, slovenský mistr světa Peter Sagan opět pobavil diváky. Přinášíme vám střípky z uplynulého víkendu nejslavnějšího cyklistického závodu světa.

Letošní Tour de France dnes vstoupila do svého posledního týdne volným dnem v Nimes. Tomu předcházela náročná pyrenejská etapa na Prat d‘Albis, ve které se k radosti českých fanoušků předvedl jediný náš zástupce v závodě Roman Kreuziger. Nakonec projel cílem jako sedmnáctý se ztrátou necelých tří minut a v celkovém pořadí se posunul na 14. místo.

„Věděl jsem, že je třeba následovat Simona Yatese (vítěze etapy – pozn. red.), ale nakonec můžu jen smeknout kloubouk před tím, jak nám ujel,“ přiznal Kreuziger na Instagramu po etapě, v níž se přiblížil umístění v nejlepší desítce, ve které celou Tour dokončil už čtyřikrát, naposledy ji před třemi lety uzavíral.

Program posledního týdne ale představuje pořádnou šichtu pro jezdce. Během tří etap mezi čtvrtkem a sobotou vyšplhají cyklisté hned na čtyři kopce o nadmořské výšce vyšší než 2000 metrů. Současný jedenapůlminutový náskok domácího lídra Juliana Alaphilippea se tedy může brzy vytratit. Na záda mu dýchá obhájce Geraint Thomas i krajan Thibaut Pinot.

Naopak vítězství v bodovací soutěži – pokud dojede do cíle – už má prakticky v kapse slovenský fenomén Peter Sagan, který soutěž sprinterů ovládl už šestkrát. S náskokem téměř sto bodů si může v horách dovolit i nemyslitelné věci, při kterých jej zachytil jeden z diváků při sobotním stoupání na obávaný Tourmalet.

Peter Sagan really tries his best to interact with his fans, how can you not love him ✍️? pic.twitter.com/VOOXSw5UZy

— Earl Weathers (@SwaganP) 21. července 2019

Zatímco peloton a především spurtéři v sobotní etapě při stoupání na Tourmalet trpěli, trojnásobný mistr světa si našel čas i na zábavu. Sagan totiž jednomu z příznivců za jízdy podepsal svou autobiografii.

Témata: Tour de France Roman Kreuziger Peter Sagan