Jak se dobře připravit na rekonstrukci?

Bydlení

Autor: stars24.cz

23. května 2022 16:49

PR článek - Chystáte se rekonstruovat? Takový krok si vyžaduje skutečně pořádnou přípravu, a hlavně nic nepodcenit. Než zboříte první stěnu, je dobré si ujasnit hned několik věcí a nic nedělat s horkou hlavou. Jakmile totiž opadne počáteční nadšení do práce, zjistíte, že to vlastně vůbec není žádná legrace a že práce je víc, než jste si mysleli. Rekonstrukci rodinného domu nebo bytu rozhodně neplánujeme každý rok. O to lépe je nutné se na ni připravit. Klíčové je zhodnotit formální náležitosti, ale také si dobře naplánovat rozpočet a čas na rekonstrukci. V neposlední řadě je nutné sehnat kvalitní řemeslníky.

Kdy potřebujete stavební povolení?

Zákon jasně stanovuje, kdy je třeba si vyžádat stavení povolení. Jde o situace, kdy plánujete zasahovat do nosných konstrukcí, chcete měnit vzhled objektu, nebo pokud bude stavba vyžadovat posouzení vlivu na životní prostředí.

U menších zásahů bude zcela dostačovat jen ohlášení, u úprav, které se týkají pouze vnitřního vzhledu objektu pak není potřeba vyřizovat nic. K získání stavebního povolení budete nezbytně potřebovat projektovou dokumentaci. Je vhodné najmout si na to odborníky, kteří zhodnotí stav nemovitosti, dům zaměří, a navrhnou vhodné řešení úprav.

Projektová dokumentace se hodí také vždy, když chcete odhlučnění, nebo chcete dělat nějaké větší zásahy do konstrukce. Je to jistota, že vše půjde podle plánu a nedojde k neočekáváným komplikacím. U stavebního povolení někdy bývají problémem i drobnosti – třeba že řešíte rolety do střešních oken nebo cokoliv podobného, co je zvenku vidět. Zejména v některých lokalitách se hodně dbá na celkový ráz ulice.

Na kolik vás to vyjde?

To je samozřejmě zcela zásadní otázka. Určitě ji ale nejde stanovit jen tak od stolu. Záleží hlavně na tom, jak rozsáhlou rekonstrukci chystáte. Také je důležité rozhodnout, co vše do rekonstrukce chcete zahrnout. Pokud bude součástí rozpočtu třeba i to, jaké vyberete nábytkové kování, je třeba přípravě rozpočtu věnovat hodně času. Na druhou stranu budete mít od začátku víceméně jasnou představu o finální ceně, zatímco v jiných případech půjde spíše o dost hrubý nástřel.

Pokud se na to necítíte sami, je vhodné objednat si u odborníků položkový rozpočet stavby. Ten bude obsahovat veškeré práce, které budou při rekonstrukci potřeba, a také cenu použitého materiálu. V položkovém rozpočtu je možné najít i doprovodné náklady. Cena se sice ještě může měnit, ale již ne tak dramaticky – pokud nedojde k něčemu neočekávanému.

Jak vybrat dělníky?

Jestliže jste se rozhodli, že se sami na práci necítíte a bude lepší přenechat ji odborníkům, pak budete potřebovat spolehlivé dělníky a řemeslníky. Než se s někým vrhnete do spolupráce, hodí se zkontrolovat živnostenský rejstřík a ověřit si, zda má vůbec daná firma potřebné oprávnění k takové činnosti. Dále je vhodné zkontrolovat recenze, webové stránky, projít si galerii dokončených prací a nastudovat ceník. Dobrým vodítkem může být, pokud mají ISO environmentu 14001. Takové certifikáty jsou vždy jistotou, že jde o firmu, které záleží na zákaznících a která dbá na svou vlastní prezentaci na trhu.

Časový harmonogram

Práce si je možné rozplánovat do několika týdnů nebo i měsíců. Počítejte také s možným zpožděním, a to nejen v rámci samotné rekonstrukce, ale třeba také dodání nábytku nebo spotřebičů. Pokud zvolíte sedačky na míru, je možné, že se dodavatel opozdí a pokud budete počítat s dohodnutým termínem, může se také stát, že budete zklamaní. Smlouvy sice zavazují, ale častokrát by byl nějaký soudní spor natolik složitý, že je prostě lepší si pár týdnů počkat. V každém případě platí, že při rekonstrukci není jisté nic a může se stát spousta věcí, které změní časový i finanční plán. Hlavní je se z toho nehroutit.

Témata: pr článek Bydlení