Jak se připravit na dovolenou na horách? Myslete nejen na počasí

Krkonoše - Špindlerův Mlýn

Autor: stars24.cz

10. prosince 2020 13:06

PR článek - S blížící se zimou řada lidí plánuje vyrazit na hory. Každoročně je to destinace pro mnoho Čechů, ať už sem jedete za turistikou obdivovat krásy zimní přírody, která má své specifické kouzlo, nebo vyrážíte za sportem, na lyže či snowboard. Důvodů, proč vyrazit na hory, se najde samozřejmě spousty, počínaje svěžím horským vzduchem. V našem článku se proto podíváme na to, co byste určitě neměli podcenit, když se chystáte na hory, co by se vám mohlo hodit, a co vám zpříjemní celou dovolenou.

Než vyrazíte

Drtivá většina lidí vyráží na hory po vlastní ose, tedy obvykle vlastním automobilem. Jelikož ale většinou vyrážíme i několik desítek až stovek kilometrů od domova, určitě se vyplatí mít auto na zimu připraveno. Je vhodné dolít veškeré kapaliny, jako například nemrznoucí směs. Určitě se vyplatí také pořídit zimní clonu do masky, aby provoz vašeho vozu byl komfortnější a motor se při jízdě rychleji zahřál. Pokud v zimě zamezíte velkému průniku vzduchu do motoru, což je žádoucí v létě, tak díky tomu, že se motor dříve zahřeje na provozní teplotu:

Zlepšíte spalování a spotřebu Auto začne rychleji topit

Provozní teplota motoru je důležitá k tomu, aby měla pohonná jednotka optimální spalování, což samozřejmě přímo souvisí s emisemi, které se rychleji stabilizují. Pro nás je pak především důležité, že to souvisí také se spotřebou. Vůz rovněž začne rychleji topit, což při jízdě v zimě nepochybně oceníte.

Už máte cíl cesty?

Při zimní dovolené se samozřejmě nemusíte omezovat pouze na české hory, ale můžete vyrazit také do zahraničí. V současné době může být zajímavé navštívit hotel Nízké Tatry, známý jako Björnsonka, který nedávno prošel rekonstrukcí a nabízí třeba zajímavé stylové chatky TREE HOUSES. Dovolená v Tatrách je ostatně pro mnoho Čechů již tradiční a užít si zde můžete prakticky domácího prostředí.

Výbava na výlety

Jestliže se vypravíte do hor, ať už to bude kamkoliv, tak určitě plánujete kromě sportovních aktivit podívat se také po okolí. Možná i na nějakou tu dobrodružnou výpravu do přírody. Potom se hodí být na tyto situace dobře vybaveni. Třeba v noci se vám může hodit použít noční vidění, které vám díky zbytku světla dokáže vykreslit obraz, který byste pouhýma očima nemohli vidět. Pomůcka, která je užitečná především pro lovce, se může sejít i při dobrodružných výpravách. Zase to ale s tím dobrodružstvím nepřehánějte, zejména je potřeba pamatovat na možné nevyzpytatelné výkyvy počasí na horách.

Do přírody se ale hodí i další výbava. Takovým naprosto univerzálním a základním nástrojem je samozřejmě nůž. Pokud si pořídíte kvalitní nůž, uplatníte jej v přírodě při libovolných outdoorových aktivitách. Zde se však vyplatí:

Vsadit na kvalitu Zvolit tradičního výrobce

Právě tradiční výrobce je obvykle zárukou vysoké kvality použitých materiálů a zpracování finálního výrobku. Přesně toho se vám dostane, pokud se rozhodnete zvolit Kizlyar Supreme, což je výrobce nožů z Petrohradu, který kombinuje ruskou nožířskou tradici se západními technologiemi výroby. V nabídce najdete nejen outdoorové nože, ale také celou řadu dalších typů nožů. V neposlední řadě se jedná opravdu o nádherný kus řemeslné práce, což je patrné už na první pohled.

Nepodceňte oblečení

Nakonec nesmíme zapomenout na to, čeho už jsme se dotkli na předcházejících řádcích. A sice, že počasí na horách dokáže být opravdu nevyzpytatelné a rozhodně je třeba dbát všech upozornění, kterými varuje předpověď počasí, nebo která vydává horská služba. To je mj. třeba stupeň lavinového nebezpečí. Ať už vyrážíme na horách kamkoliv, je každopádně nutné se vždy pořádně obléci. Základem je obléct mikiny s kapucí, které vás udrží v teple. Na ty pak můžete vrstvit další oblečení, dle toho, jak potřebujete.

Témata: pr článek dovolená Zima hory