Zeman v teple, Zemanová ve věznici a v jeskyni!

Miloš Zeman na návštěvě Jihomoravského kraje 3

Autor: René Kekely, stars24.cz

1. prosince 2017 21:46

Zima jako v ruském filmu a první dáma Ivana Zemanová to musela překonat. V rámci její cesty spolu s manželem Milošem Zemanem absolvovala dvě netradiční cesty. Zatímco prezident byl v teple, jeho žena navštívila věznici a jednu unikátní jeskyni.

Prezidentský pár byl tři dny na oficiální návštěvě Jihomoravského kraje. Při příjezdu dokonce někteří zastupitelé bojkotovali Zemanovo přivítání. Hlava státu se sešla s představiteli kraje, města a obcí a také s podnikateli. Nechyběla ani tisková konference, na které dokonce Zeman dával najevo, že je v dobré kondici. „Zprávy o mém chatrném zdraví tímto snad mohu opět popřít. Cítím se velmi dobře,” prohlásil prezident.

Jeho žena Ivana měla zvláštní program. „Paní Zemanová kromě jiného navštívila Vazební věznici v Brně a také jeskyni Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu na Moravě,” uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Právě jeskyně je unikátní tím, že byla před desítkami let uměle vytvořena a byly v ní vytesány sochy “blanických rytířů”, kteří zatím spí. A probudí se prý až tehdy, až bude České zemi nejhůře. Venku jsou dodnes vidět zbytky obří sochy T. G. Masaryka, kterého nechali zničit nejprve nacisté a následně komunisté. Jeskyni v Rudce i nedalekou rozhlednu navštíví ročně mnoho tisíc turistů. Zemanová zde prý byla poprvé.

Prezidentský pár se po závěrečné tiskovce rozloučil a odebral zpět do Prahy. Víkend Zeman stráví nejspíš opět na zámku v Lánech, kde poslední týdny přijímá návštěvy politiků, kteří se snaží sestavit novou vládu. Andreje Babiše by měl novým premiérem Zeman jmenovat 6. prosince. Vláda by měla být oficiálně ustanovena o tři dny později.

Témata: Miloš Zeman Ivana Zemanová