V Babišově vládě bude i "Ken"? Hvězda SuperStar může být ministrem

Adam Vojtěch (Babišův poradce)

Autor: René Kekely, stars24.cz

30. listopadu 2017 13:50

Před lety byl hvězdou soutěže ČeskoSlovenská Superstar, dnes aspiruje na post ministra. Jihočech, dnes právník a politik Adam Vojtěch by měl vést resort zdravotnictví v Babišově vládě. Další resorty obsadí nová jména a někteří si jen prohodí budovy a židle.

Po úterní návštěvě budoucího premiéra Andreje Babiše na Hradě se začíná rýsovat tým pro jeho menšinovou vládu. Superstar a v posledních letech Babišův poradce pro zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

„Celkově se bavíme o 350 miliardách korun, což je velký segment a je nutné, aby kontrola nad vynakládáním těchto peněz byla co nejvyšší,” řekl pro Seznama jedenatřicetiletý mladý politik

Podle jeho představy by nový ministr měl především zprůhlednit financování zdravotnictví, odpolitizovat Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a přesunout více peněz z péče nemocniční do té ambulantní. Chce se věnovat i péči jako takové, problematice pacientů a více zefektivnít resort.

Kompletní variantu, jak bude zřejmě Babišova vláda vypadat, Babiš zatím oficiálně tají, ale už nyní se jména adeptů dostala na veřejnost. Někteří zůstávají, jiní se přesouvají a některé resorty obsadí dosud neznámá jména.

Lubomír Metnar bude ministrem vnitra. Je to dávný blízký spolupracovník exministra Martina Peciny. Na zemědělsktví se zase počítá s Jiřím Milkem, dosavadním šéfem jednoho z největších agrárních koncernů v zemi.

Ministerstvo obrany by měla vést Karla Šlechtová, ministrem dopravy bude i nadále Dan Ťok, resosrt spravedlnosti dál povede Robert Pelikán. Richard Brabec i nadále bude řídit ministerstvo životního prostředí, ministrem zahraničí bude Martin Stropnický, který se tak přesune z resortu obrany. Šéfkou ministerstva pro místní rozvoj bude dosavadní náměstkyně Klára Dostálová, finance povede dosavadní náměstkyně a expertka na výběr daní Alena Schillerová. Ministerstvo práce a sociálních věcí má získat Jaroslava Němcová. Ministrem kultury se stane muzikolog Ilja Šmíd, školství se ujme současný náměstek Robert Plaga, zemědělství Jiří Milek. Ministerstvo průmyslu a obchod povede Tomáš Hüner.

Premiérem by Andreje Babiše měl prezident Miloš Zeman jmenovat na Mikuláše, tedy 6. prosince. Pak bude záležet na Sněmovně, zda se podaří jmenovanou vládu schválit.

Adam Vojtěch (31)

Mladý právník u Babiše pracuje prakticky od ukončení vysoké školy. Vystudoval práva a mediální studia, přičemž mnohem výraznější jsou jeho úspěchy coby zpěváka a hudebního skladatele. Má za sebou koncerty v dětských pěveckých sborech, dětské muzikály, natočil a vydal vlastní album. Účastnil se také soutěže SuperStar, kde dostal přezdívku Ken. Pracoval v Babišově Mafře, od června 2014 je Babišovým ministerským tajemníkem se na zdravotnictví. Zasedá také v mnoha orgánech státem vlastněných společností: je členem představenstva karlovarského hotelu Thermal, členem dozorčí rady České průmyslové zdravotní pojišťovny, místopředsedou představenstva státní firmy Prisko, předsedou dozorčí rady Státní tiskárny cenin a od září loňského roku také členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. 

Témata: Adam Vojtěch (Babišův poradce) Andrej Babiš Vláda ČR