Bojkot prezidentské návštěvy? Zemana odmítli přivítat!

Miloš Zeman

Autor: René Kekely, stars24.cz

29. listopadu 2017 13:17

Návštěva prezidenta Miloše Zemana na jihu Moravy se neobešla bez incidentu. Bojkotovat jeho cestu do Brna se rozhodli někteří představitelé kraje, především zastupitelé. Především ti z řad TOP 09 a Zelených.

Zeman ve středu zahájil třídenní návštěvu Jihomoravského kraje a někteří zastupitelé s tím mají problém. „Nebudu podporovat Zemanovu předvolební kampaň, kterou navíc platí kraj,“ zastupitel a židlochovický starosta Jan Vitula z TOP 09.

Ten jako představitel krajské samosprávy a zároveň města nechce hlavu státu přivítat. Někteří mu to mají za zlé, jiní mu tleskají.

Podobný názor sdělil i nestraník Jiří Hlavenka, který je v krajském zastupitelstvu za Zelené. „Stejně jako při minulé návštěvě prezidenta se já ani moje kolegyně Jana Drápalová neúčastníme. Důvod je pořád stejný, Zeman není dostatečná morální autorita, abychom mu vzdávali úctu účastí. Zároveň nechceme podpořit jeho předvolební kampaň,“ řekl Hlavenka.

Mnozí jiní to ale považují za ostudu, protože ať je Zeman podle jejich slov jakýkoli, je to zkrátka prezident a nejvyšší představitel státu. „Je to neúcta a ukazuje to jen na uraženou ješitnost. Nemusím se Zemanem ve všem souhlasit, ale nesouhlasil jsem ani s Klausem a nenapadlo by mne se jeho oficiální návštěvy nezúčastnit,” dodal jeden ze zastupitelů ODS.

Sám Zeman odmítá, že by jeho cesty po krajích byly “předvolební prezidentskou kampaní”. Některé kraje ale kritizují náklady s tím spojené a žádají, aby se na nich Prezidentská kancelář podílela. Prezident nedávno uvedl, že tam, kde nebude vítán, nepojede.

Kromě Brna zavítá během své třídenní návštěvy Miloš Zeman také do dalších koutů kraje. Třeba do Moravského Krumlova, Strážnice, Bučovic, Letovic nebo Boskovic. Setká se tu s představiteli měst, podnikateli i občany.

Témata: Miloš Zeman