Česko má kvůli Babišovi ostudu po celém světě!

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. dubna 2019 11:52 | Aktualizováno: 19. dubna 2019 21:19

Návrhu české policie obžalovat v kauze Čapí hnízdo předsedu vlády Andreje Babiše si povšimla zahraniční média. Portál Politico čtenářům sděluje, že o ministerského předsedu se kvůli možnému střetu zájmů v souvislosti s evropskými fondy zajímá také Evropská komise a že obavy v této věci už loni vyjádřil Evropský parlament. Vývoj v Babišově kauze zaznamenaly rovněž agentury AP, AFP či Reuters nebo britský bulvární list Daily Mail.

"Český premiér, který opakovaně odmítá obvinění v případu takzvaného Čapího hnízda, na žádost o komentář neodpověděl," píše server Politico, který chtěl získat Babišovo vyjádření. Pokud soud Babišovu vinu uzná, hrozí premiérovi několik let ve vězení, dodává Politico.

Server také připomněl, že Babišova záležitost se před květnovými volbami do Evropského parlamentu stala tématem celoevropské debaty. Babišovo hnutí ANO je totiž součástí Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), která sdružuje desítky stran z členských zemí EU.

"Pokud bude Andrej Babiš shledán vinným, tak by zcela podkopalo jednotu EU, když by úřadující ministerský předseda byl odsouzen za dotační podvody," uvedl v prohlášení předseda skupiny Zelení/Evropská svobodná aliance v Evropském parlamentu Philippe Lamberts.

#Czech police proposed to the State Prosecutor to charge 6 people including PM @AndrejBabis for their alleged roles in EU funds fraud. If he's found guilty it would undermine the integrity of the EU to have a sitting PM convicted for subsidies fraud!More: https://t.co/wXjyFL1QfN pic.twitter.com/BRhN9WGqft

— Greens in the EP (@GreensEP) 17. dubna 2019

Dodal, že bude žalostné, když šéf ALDE Guy Verhofstadt, francouzský prezident Emmanuel Macron a vůbec celé uskupení ALDE "budou bránit svého oblíbeného oligarchu".

Témata: Andrej Babiš Česká republika Čapí hnízdo