Smoljak seknul s televizí a vstoupil do senátu! Změnil rozložení sil!

David Smoljak

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. dubna 2019 20:16

Doplňovací volby do Senátu v Praze 9 vyhrál scenárista a zastupitel pražské Vinoře David Smoljak (za STAN). Dostal 59,5 procenta hlasů. Poražený starosta Prahy 9 Jan Jarolím z ODS získal 40,49 procenta. K urnám přišlo v dnešním druhém kole 11,45 procenta voličů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Díky vítězství Smoljaka bude senátorský klub STAN nejpočetnější v horní komoře.

Šedesátiletý Smojlak nahradí v Senátu Zuzanu Baudyšovou (za ANO), která koncem ledna rezignovala na mandát ze zdravotních důvodů. Senátorem bude Smojlak do října příštího roku, kdy by vypršelo řádné funkční období Baudyšové.

O křeslo senátora za Prahu 9 se v prvním kole ucházela desítka kandidátů. Jarolím postoupil do druhého kola se ziskem 24,25 procenta hlasů. Pro Smoljaka hlasovalo před týdnem 23,53 procenta voličů. Volební účast v prvním kole byla 18,48 procenta voličů.

Doplňovací volby v Praze 9 celkové složení horní komory příliš neovlivnily. Rozhodly ale o tom, že se nejpočetnější frakcí v Senátu stanou Starostové, jejichž klub měl stejně jako ODS po loňských senátních volbách shodně 18 členů. Smoljakovým vítězstvím se ale dosud vyrovnaný poměr sil vychýlil ve prospěch Starostů.

Šedesátiletý David Smoljak je synem režiséra, herce a scenáristy Ladislava Smoljaka, který zemřel v roce 2010. V předvolební kampani jeho nejstaršího syna podpořil i druhý ze zakladatelů známého Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák.

Volební obvod Praha 9 zahrnuje vedle Prahy 9 bez Hrdlořez, Hloubětína a části Malešic také Prahu 14, Prahu 19, Prahu 20, Prahu 21, Běchovice, Dolní Počernice, Klánovice, Koloděje, Satalice a Vinoř.

Smoljak (za STAN) je rád, že se díky němu stane klub hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nejsilnější v horní komoře parlamentu. S kolegy ze senátorské frakce Starostů se chce sejít, domluvit se s nimi na spolupráci a rozvrhnout své další kroky a cíle. Smoljak to dnes ČTK řekl na sněmu hnutí STAN. Poražený kandidát Jan Jarolím (ODS) ČTK řekl, že zůstane starostou Prahy 9, a poblahopřál Smoljakovi ke zvolení. Kampaň prý oba vedli férově.

Vítězstvím Smoljaka bude senátorský klub STAN největším klubem v Senátu. "STAN je strana, které dlouhodobě držím palce, fandím, hrozně se mi líbí, že vznikla zespodu, že vznikla z regionů, zespodu, z regionální politiky, že to není strana, kterou by si založil bohatý podnikatel a najal si do ní loajální lidi. Je to přesně opačný případ," zdůraznil.

Témata: David Smoljak Senát ČR