Ministryně Marta Nováková řečená DataMarta končí! Babiš už má nástupce!

Marta Nováková.

Autor: stars24.cz, ČTK

10. dubna 2019 16:05

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) skončí ve funkci. Premiér Andrej Babiš (ANO) ji o tom informoval krátce předtím, než prezidentu Miloši Zemanovi dnes navrhl jmenovat na její místo místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka. Nováková, o jejímž odchodu se dlouho spekulovalo, v tiskové zprávě uvedla, že Babišovo rozhodnutí respektuje. Zeman ke změně ve vládě přistoupí 30. dubna po návratu z návštěvy Číny.

"Předseda vlády Andrej Babiš mě informoval o zamýšlené změně na pozici ministra průmyslu a obchodu. Respektuji toto rozhodnutí. Informovala jsem pana premiéra o rozpracovaných projektech, které jsou velmi aktuální a ve prospěch českých občanů a firem," uvedla Nováková v tiskovém prohlášení.

"Velkým cílem Novákové ve funkci ministryně bylo snížit byrokracii. Je ale zjevné, že narazila na rozdíl mezi tím, jak funguje podnikatelská a jak politická sféra a jak rozdílně se v nich něco prosazuje. Zároveň se ukázalo, že neměla dostatečné znalosti v oblasti energetiky, která je pro nás klíčová," komentoval působení Novákové ve vládě prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Současně jí poděkoval za podporu exportérům a její přístup k podnikatelským misím.

Nováková v únoru čelila silné kritice poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí. Kritika zesílila po nedávném incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Ministryně později uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu. Její náměstek Vladimír Bärtl, který vyzval zástupce Tchaj-wanu k opuštění akce, dostal kvůli věci od ministryně vytýkací dopis.

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Témata: Marta Nováková Vláda ČR Andrej Babiš Hnutí ANO