Myslí ODS tuhle „perlu“ vážně? Politici mají na alkohol za volantem různé názory

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. dubna 2019 14:32

Ačkoliv se Česko propadlo žebříčkem dopravních nehod na chvost mezi členskými státy EU, ODS navrhuje toleranci jistého množství alkoholu za volantem. Politici z dalších stran pro to ale většinou nemají pochopení.

Jak uvedl server stars24.cz už v sobotu, ODS představila návrh na toleranci 0,5 promile alkoholu v krvi za volantem, protože jde prý o běžnou evropskou praxi. Půl promile piva odpovídá zhruba dvěma deci vína nebo dvěma desetistupňovým pivům.

„Jsem přesvědčen, že si tuto míru svobody zasloužíme a jsem přesvědčen, že umíme být stejně zodpovědní, jako většina Evropanů. Když to zvládají Francouzi, Španělé, Italové nebo Lotyši, zvládneme to i my,“ uvedl pro stars24.cz předseda ODS Petr Fiala.

„S větší svobodou by samozřejmě měla přijít také adekvátní odpovědnost, proto chceme v rámci úpravy bodového systému navrhnout také přísnější postihy pro ty, kteří povolenou míru alkoholu v krvi za volantem přesáhnou,“ doplnil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Reakce politiků z dalších parlamentních stran na sebe nenechala dlouho čekat, redakce stars24.cz obdržela například komentář předsedy komunistů Vojtěcha Filipa. Ten návrh označil za další perlu ODS. „Můj názor je, že řidič má mít čistou hlavu a k tomu alkohol rozhodně nepřispívá,“ uvedl Filip a dodal: „Když si dám náš Budějovický Budvar, zásadně za volant nesedám.“

„Česko se propadlo v unijním žebříčku dopravních nehod na chvost členských států. Příčinou těch tragických nehod je nepřiměřená rychlost a alkohol. A někteří přitom vážně navrhují, aby to jedno či dvě pivka za volantem byla ok,“ napsal dnes na Twitteru Marek Ženíšek z TOP 09.

V loňském roce při nehodách, v nichž hrál roli alkohol, zemřelo na našich silnicích více než 60 lidí. Byl to nejhorší výsledek od roku 2011. Studie přitom prokazují, že riziko nehody je už při 0,5 promile alkoholu už zhruba dvakrát vyšší.

Témata: Alkohol doprava auto ODS Vojtěch Filip (KSČM)