Babiš a Kalousek se před soudem nepotkají. Vrátí se jejich spor na půdu Parlamentu?

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. dubna 2019 15:29 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 17:44

Spor politiků Andreje Babiše (ANO) a Miroslava Kalouska (TOP 09) se možná vrátí tam, kde začal, tedy do Poslanecké sněmovny. Soudy tvrdí, že jim nepřísluší tuto věc řešit, sporem by se měl spíš zabývat mandátový a imunitní výbor. Redakce stars24.cz zjišťuje, zdali k tomu vůbec může dojít.

Středočeský krajský soud dnes rozhodl, že justici nepřísluší řešit spor mezi bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem a jeho nástupcem, dnešním premiérem Andrejem Babišem. Odvolací senát potvrdil, že věc spadá do kompetence sněmovního mandátového a imunitního výboru.

O co vlastně šlo? Babiš se loni v červenci ve Sněmovně rozohnil poté, co Kalousek řekl, že premiér křivě přísahal na zdraví svých dětí. „Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“ řekl tehdy předseda vlády.

Kalousek nejprve požadoval omluvu, to ale premiér opakovaně odmítl. Proto se obrátil na soud, což vysvětloval tím, že nechtěl, aby se sporem zabýval příslušný sněmovní výbor s tím, že nechce věc politizovat.

Už v lednu zastavil řízení o Kalouskově žalobě Okresní soud Praha-západ. Koncem minulého týdne řešil krajský soud odvolání poslance, potvrdil však původní rozhodnutí, které už v lednu označil Kalousek za absurdní.

Není však jasné, zdali soud může nařídit sněmovnímu výboru, aby se věcí zabýval. Redakce serveru stars24.cz se na to zeptala předsedy mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče z KSČM, jeho odpověď jsme však za tím neobdrželi.

Zajímavostí je, že zatímco Babišovo ANO má v tomto výboru 8 členů z 19, TOP 09 reprezentuje právě jen Kalousek.

Témata: Andrej Babiš Miroslav Kalousek soudy Poslanecká sněmovna