Zeman a Babiš se sejdou pozítří, Ťok přiznal, že půjde o něj! A co další ministři?

Andrej Babiš a Miloš Zeman.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. dubna 2019 13:15

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš se ve středu sejdou kvůli personálním otázkám ve vládě. Serveru stars24.cz to dnes dopoledne potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Ve stejnou chvíli oznámil ministr dopravy Dan Ťok, že se bude řešit jeho budoucnost. Skončí ve funkci?

Ve včerejším diskusním pořadu Partie TV Prima uvedl premiér Andrej Babiš, že chce v blízké době mluvit s prezidentem Milošem Zemanem o případných změnách ve vládě. Ještě včera provázela jejich plánované setkání řada spekulací, dnes už je o poznání jasněji.

„O setkání požádal pan premiér. Uskuteční se ve středu ve 13:00 na Pražském hradě,“ uvedl pro stars24.cz tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček s tím, že pan premiér dopředu avizoval, že chce s Milošem Zemanem řešit personální otázky. Členy vlády totiž jmenuje a odvolává podle ústavy prezident na návrh předsedy vlády.

Premiér Babiš mluví o změnách ve svém kabinetu od začátku roku, o jednotlivých jménech však dosud mluvit odmítal. Nejčastěji se spekulovalo o ministru dopravy Danu Ťokovi a ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové. Média řadila mezi ohrožené i ministra spravedlnosti Jana Kněžínka.

Ťok dnes Novinkám potvrdil, že už nechce pokračovat v politice. S premiérem Babišem podle svých slov uzavřel gentlemanskou dohodu, že o tom nebude mluvit a vše nechá na něm. Teď ale prý nastala chvíle, kdy dohoda vypršela, a tak už není důvod mlžit. O případném nástupci Ťoka není jasno.

Naopak v souvislosti s možným koncem Marty Novákové se mluvilo o obsazení postu ministra průmyslu a obchodu současným místopředsedou Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlem Havlíčkem, kterého Babiš opakovaně chválí.

Ministrů za ČSSD by se jakákoliv výměna týkat neměla. Předseda strany a místopředseda vlády Jan Hamáček opakovaně sdělil médiím, že sociálnědemokratické ministry měnit nehodlá. Mezi nimi se nejvíce spekulovalo o konci ministra kultury Antonína Staňka.

Témata: Andrej Babiš Miloš Zeman Dan Ťok Vláda ČR