Jiří Pospíšil je novým šéfem TOP 09! Nahradí Kalouska, který nekandidoval

Sněm TOP 09 (25.11.2017).

Autor: stars24.cz

26. listopadu 2017 13:17

Novým předsedou TOP 09 zvolili dnes delegáti sněmu v Praze podle očekávání europoslance Jiřího Pospíšila (42). Získal 147 ze 177 hlasů. V předsednické funkci nahradí Miroslava Kalouska, který po dvou letech od chvíle, kdy nahradil v čele TOP 09 Karla Schwarzenberga, už nekandidoval. Pospíšilův jediný protikandidát, podnikatel Pavel Němec z Plumlova na Prostějovsku, ve volbě neuspěl, dostal 13 hlasů.

Pospíšil se chce v předsednické funkci soustředit hlavně na komunální volby. Straníky vybídl, aby kandidátky otevřeli i nestraníkům. Jeho cílem je oslovit voliče, kteří od TOP 09 z různých důvodů odešli. Chce pracovat i na sbližování středopravicových stran, jak ho prosazuje Kalousek, a spolupráci v Demokratickém bloku, který ve Sněmovně sdružuje poslance TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN. Dnes se nevyjádřil k otázce, zda bude v příštím roce usilovat o znovuzvolení do Evropského parlamentu. Na toto rozhodnutí je podle něj příliš brzo.

Pospíšil po svém zvolení řekl, že si velmi váží silného mandátu, který od delegátů dostal. Znovu vyzval k práci na přípravě na komunální volby a delegátům popřál šťastnou ruku při volbě dalších funkcionářů. "TOP 09 jasně ukázala, že jsme stranou, která hájí demokracii, jsme stranou proevropskou a protipopulistickou," řekl později novinářům. Delegáti podle něj nehlasovali pro jeho jméno, ale pro myšlenky, které chce hájit.

Jako nově zvolený šéf TOP 09 se nevyjádřil k jednotlivým kandidátům do předsednictva. O funkci Pospíšilova statutárního zástupce se přihlásili předseda karlovarské krajské organizace a majitel francouzské cukrárny v pražské Lucerně Lukáš Otys a poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

Kalousek svůj úmysl neobhajovat předsednickou funkci oznámil krátce po sněmovních volbách, v nichž TOP 09 získala 5,31 procenta hlasů a jen těsně se dostala do Sněmovny. "Blahopřeji Jiřímu Pospíšilovi ke zvolení předsedou TOP 09 a přeji mu mnoho sil a úspěchů," uvedl na twitteru po sečtení hlasů. Na sociálních sítích bývalému místopředsedovi ODS Pospíšilovi popřál ke zvolení do čela TOP 09 šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Témata: top 09 Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek