Miloš Zeman lhal? Rakouský deník Ovčáčka pořádně vytočil!

Miloš Zeman

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

3. dubna 2019 19:30 | Aktualizováno: 3. dubna 2019 22:28

Tvrzení českého prezidenta Miloše Zemana, který při úterním setkání s krajany v rakouské metropoli prohlásil, že vídeňská radnice za bývalého starosty Michaela Häupla nedala místní českojazyčné Komenského škole ani šilink, je nepravdivé. Dnes to uvedl rakouský list Der Standard s tím, že škola mu sdělila, že tehdy naopak finanční podporu od radnice dostala. Podle prezidentova mluvčího Zeman obdržel informaci od české velvyslankyně. Ta dnes Deníku N řekla, že prezidentovi sdělila, že škola nedostává "stálý příspěvek".

"Pane primátore Häuple, podal jsem vám ruku, dal jsem vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to Vám tleskat nebudu," prohlásil v úterý Zeman.

Der Standard se školy dotázal, zda je prezidentovo tvrzení správné. Naopak, škola od radnice za Häupla finanční podporu dostala, dodal deník.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček následně na twitteru napsal, že Zeman obdržel informace o financování školy od české velvyslankyně Ivany Červenkové.

Abych velmi rychle zchladil vzrušená a radostí zrůžovělá česká média. Informaci o financování české školy ve Vídni poskytla panu prezidentovi česká velvyslankyně.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 3. dubna 2019

Diplomatka Deníku N sdělila, že prezidentovi před setkáním s krajany řekla, že česká škola nedostává od Vídně žádný stálý příspěvek. "Pak jsme upřesnili, že Vídeň dala peníze na výstavbu tělocvičny," dodala s tím, že šlo o milion eur (25,7 milionu korun). Tento příspěvek Komenského škola podle Červenkové dostala před pěti nebo šesti lety. "Žádný stálý příspěvek nedávají," dodala v rozhovoru s Deníkem N.

Michael Häupl byl vídeňským starostou od listopadu 1994 do loňského května.

Zeman si za svůj projev ke krajanům vysloužil od části české opozice kritiku. Představitelé ODS, KDU-ČSL a STAN hovořili o smutném obrázku a o chybějící moudrosti a vyjadřovali naději, že si projevu nevšimnou rakouská média.

Témata: Miloš Zeman Rakousko Jiří Ovčáček