ŽIVĚ: Fiala ponížil a ztrapnil Babiše a jeho vládu!

Petr Fiala

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. března 2019 13:17

Předseda ODS Petr Fiala se na dnešní programové konferenci občanských demokratů v Praze vymezil vůči vládě Andreje Babiše (ANO) i vůči straníkům, kteří by zpochybňovali například západní orientaci Česka. Kabinet nazval vládou marketingu a planých řečí a premiéra, ač ho přímo nejmenoval, přirovnal k baronu Prášilovi.

"Nikdy se v české politice tolik nekecalo jako v současnosti," řekl v úvodu programové konference Fiala. ODS podle něho nabízí alternativu "vůči nové české levici sdružené kolem politicko-ekonomického projektu pana Babiše". "Komunisté znovu mluví do vlády a propaganda, nyní marketing, znovu vítězí nad skutečností," prohlásil Fiala.

Občanští demokraté představí na konference návrhy například na snížení byrokracie, zjednodušení a snížení daní a důchodové reformy. "Zatímco levice lidem rozdává ryby, naše filozofie je rozdávat lidem udice," uvedl předseda ODS.

Fiala se ale obrátil i dovnitř ODS. Je sice podle něho stranou velkého spektra názorů, má to ale své hranice. "Za hranicemi tradice ODS, za hranicemi přesvědčení ODS, programu a politiky ODS je například zpochybňování naší západní orientace, transatlantických spojenectví a závazků a více či méně nápadné koketování s východními autoritativními režimy," řekl Fiala. Za hranicemi je podle něho i neloajalita, neodpovědnost a anarchistický individualismus. "Toto je a bude pro mě jako lídra ODS červená čára," prohlásil Fiala.

Nikoho sice nejmenoval, občanští demokraté ale nyní řeší postoje svého poslance Václava Klause mladšího. Odpoledne se sejde výkonná rada ODS, mezi jejíž pravomoci patří vylučování členů.

Fiala mluvil i o květnových evropských volbách, do nichž jde ODS se sloganem "Jsme srdcem Evropy. Chceme být slyšet". "Reprezentujeme hlas skutečných národních zájmů. Hlas zdravého rozumu proti nekonečné integraci a regulaci na jedné straně a vystoupení České republiky z Evropské unie na straně druhé," podotkl Fiala.

Rovněž lídr evropské kandidátky ODS Jan Zahradil řekl, že nelze utíkat z boje. "Nevyhlašujeme odchod z EU, žádný czexit ani rozpouštění EU. Nikdy jsme nechtěli federální eurostát řízený z Bruselu. Chceme pružnou, vícerychlostní EU s dostatkem prostoru a svobody pro členské země," uvedl. Zahradil nařkl Babiše, že "vykrádá ve velkém" evropský program ODS. Znamená to podle Zahradila to, že ani Babišovy "slavné PR týmy" nejsou schopné vymyslet nic lepšího.

Témata: Petr Fiala (ODS) ODS Andrej Babiš Vláda ČR